Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Щомісяця десятки маленьких киян потрапляють до спеціалізованого закладу з тяжкими побутовими опіками – Валентина Гінзбург

25 жовтня 2022 року, 16:27

Щомісяця десятки маленьких киян потрапляють до спеціалізованого закладу з тяжкими побутовими опіками. Як повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, цього року в Київському опіковому центрі (Центрі термічної травми) в середньому щомісяця перебувало до 20 неповнолітніх. Торік, коли у столиці перебувало значно більше дітей, кількість доходила до 45.

«Ми маємо розуміти, що до лікарні потрапляють діти в надскладних станах, і часто лікарям буквально доводиться відвойовувати їх у смерті. У багатьох випадках лікування опіків – це довгий процес із численними операціями і тривалою реабілітацією. При цьому кінцевий результат спрогнозувати дуже складно. На жаль, не всіх постраждалих вдається повернути до звичного життя та уникнути інвалідизуючих наслідків термотравми», – розповіла Валентина Гінзбург.

Коли йдеться про дитячі опіки, дуже показовою є статистика. У 2022 році майже 80% обпеклися окропом, понад 12% – отримали контактні термічні опіки. Інші малі потерпали від відкритого полум’я, хімічних речовин та електричного струму. За віком абсолютна більшість дітей – близько 62% – малюки до 2 років.

«Про що це свідчить? Насамперед про те, що дорослі недостатньо пильнують своїх дітей. А ще про те, що майже всіх цих трагедій можна було уникнути, якби батьки організували свій побут із урахуванням небезпек, які можливі на кожному  кроці «маленького дослідника», – впевнена директорка Департаменту.

Для запобігання опіковим травмам фахівці радять наступне:

  • сховайте сірники та запальнички в недоступному для дитини місці;
  • не дозволяйте дитині підходити до плити і прибирайте стільці подалі від варильної поверхні;
  • не забувайте, що увімкнена духовка також становить небезпеку для дитини;
  • перш ніж готувати, перевірте стійкість посуду на плиті та поверніть ручки так, щоб дитина їх не зачепила;
  • обмежте доступ дитини до кранів із гарячою водою;
  • підніміть на недоступну для дитини висоту електролампи та інші прилади, що можуть завдати опіків (окремо подбайте, щоб дроти, за які може потягнути малюк, також були приховані);
  • слідкуйте за гарячими стравами та напоями, що виставлені на стіл, – дитина може дотягнутися до них або опектися, потягнувши на себе скатертину;
  • закрийте розетки спеціальними заглушками.

«Якщо дитина все ж таки обпеклася – у жодному разі не ставтесь до цього легковажно. Опіки – дуже підступна річ. Навіть невеликий на вигляд опік може виявитися вкрай небезпечним. Його глибину може оцінити лише лікар. Тож консультація фахівця – обов’язкова! Окрема тема – самолікування. Всі ці олійки, креми, мазі – лише нашкодять, загнавши опік у глибину», – наголосила Валентина Гінзбург.

Вона порадила при наданні першої домедичної допомоги при опіках дотримуватися основних правил:

  • зрізати одяг із уражених ділянок;
  • охолодити місце опіку в холодній воді не менше 20 хвилин;
  • накласти стерильну суху пов’язку без мазі чи крему;
  • зателефонувати за номером 103.

«Кожен погодиться, що діти – найцінніше, що тільки може бути у всіх батьків світу. Так давайте пам’ятати про це щохвилини. Адже буває достатньо однієї секунди, щоб сталося непоправне. Наші діти мають бути щасливими та здоровими. А ми, дорослі, маємо зробити для цього все, що в наших силах», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]