Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Тендерні процедури в рамках проекту реконструкції Бортницької станції аерації здійснюється відповідно до закону України та вимог японських кредиторів

26 травня 2021 року, 17:08

ПрАТ «АК «Київводоканал» надає вичерпну інформацію щодо стану виконання одного з наймасштабніших інфраструктурних проектів в Україні – «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації» через неправдиві та маніпуляційні повідомлення, які поширюються в окремих пабліках.

У підприємстві зазначили, що цей проект виконується у рамках договору між Урядом України та Урядом Японії.

У червні 2015 року між урядами двох країн була підписана Кредитна угода для залучення коштів на реконструкцію Бортницької станції аерації (БСА) на пільгових умовах від японської компанії JICA. Кредит надається на суму 108 млрд єн під 0,1% річних на термін 40 років із 10-річним пільговим періодом. Важливо, що вартість обладнання та послуг, які будуть закуповуватись із Японії, має складати не менше ніж 30% від загальної вартості проекту; Консультант 1 та Консультант 2 є японськими компаніями, вибраними на конкурсних засадах згідно з Правилами та процедурами JICA, а генпідрядник – юридична особа з японською часткою не менше 50%+1.

Замовником Проєкту виступає – ПрАТ «АК «Київводоканал».

Розпорядники коштів державного бюджету – Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Київська міська державна адміністрація.

Кредитор – Уряд Японії.

Міжнародна фінансова установа Кредитора –JICA.

Позичальники по кредиту – Кабінет Міністрів України.

Субпозичальник – ПрАТ «АК «Київводоканал».

Україна взяла на себе перелік зобов’язань за проектом (зокрема, і підготовку будівельного майданчика загальною площею 35 га), що виконані станом на грудень 2018 року.

У червні 2018 року японський консорціум у складі компаній NipponKoeiCo., Ltd., TEC InternationalCo., Ltd. та NihonSuikoSekkeiCo., Ltd розпочав тендерний супровід проекту в частині перевірки тендерної документації на вибір генпідрядної організації.

У «Київводоканалі» звертають увагу, що процес тендерних закупівель здійснюється відповідно до Договору між Урядом України та Урядом Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації БСА, який ратифікований Верховною Радою України.

З березня до листопада 2019 року «Київводоканал» проводив процедуру закупівлю робіт (вибору генпідрядної організації) за Проєктом. «Київводоканал» та японський Консультант за погодженням з JICA були вимушені достроково завершити процедуру закупівлі у зв’язку з тим, що останнім було виявлено невідповідності критеріям тендерної документації.

У травні 2020 року було оголошено повторну процедуру закупівлі робіт.

Через складну ситуацію, пов’язану з розповсюдженням COVID-19, на прохання учасника та JICA прийнято спільне рішення представників Міністерства фінансів України, JICA та «Київводоканалу» подовжити термін подачі пропозицій до 29 січня 2021 року.

У лютому 2021 року відбулося відкриття технічної частини тендерної пропозиції, початок оцінювання, а у березні – фінансової частини, після чого розпочалось оцінювання пропозицій. Технічна частина відповідала вимогам тендерної документації за проєктом, але за результатами перевірки фінансової частини пропозиції учасника (однієї з японських компаній) визначено, що ціна перевищує вартість, яка була закладена на етапі розробки робочої документації японським консультантом. Тому наразі заплановано проведення цінових переговорів із учасником з метою зменшення вартості пропозиції.

«Гроші, які надаються JICA, – це кредит, а отже – його необхідно буде повертати. Тобто чим дешевше нам обійдеться реконструкція, тим менше в подальшому буде навантаження на тариф. Ми робимо все можливе, щоб знизити вартість, з чим і пов’язане подовження процедури визначення японської генпідрядної організації», – зауважив генеральний директор «Київводоканалу» Сергій Крушановський.

Безпосереднє виділення коштів на будівельні роботи здійснюватиметься уповноваженим японським банком після підписання контракту із японською генпідрядною організацією. Місце проведення розрахунків – територія Японії.

Отже реконструкція відбуватиметься за планом та під постійним контролем JICA, японських фахівців, Кабінету Міністрів України, міської влади, керівництва ПрАТ «АК «Київводоканал». Відповідно до існуючого графіка реалізації Проєкту, вихід на будівельний майданчик очікується у кінці 2021 року. Термін реалізації Проєкту складає 6 років.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]