Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві презентували проект Міської цільової програми із протидії та запобігання насильству

12 березня 2021 року, 14:14

Заступниця голови КМДА Марина Хонда презентувала проект нової Міської цільової програми «Запобігання та протидії домашньому та гендерно-зумовленому насильству на 2022-2024 рр.». Вона стане нормативним документом, який визначить та закріпить повноваження відповідальних структурних підрозділів. У цілому, програма буде регламентувати подальшу розбудову системи протидії та запобігання домашньому насильству. 

«Це перша подібна міська програма в Україні. Її створення відповідає вимогам не тільки законодавства, а й продиктовано сьогоденням. Як свідчить статистика, з моменту набрання чинності Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» кількість звернень збільшилася в рази. Але це говорить не про те, що зросла кількість самих випадків, а про те, що більше громадян почало звертатися за допомогою. У Києві за 2020 рік таких звернень зафіксовано 22645, із яких 76,7% – від жінок, а 23% – від чоловіків. Для порівняння: у 2018 році зафіксовано 8445 зверненнь. У кімнатах кризового реагування у 2020 році перебувало 80 осіб, а у притулку для постраждалих від домашнього насильства – 24 людини. Такі цифри говорять про навантаження системи надання послуг постраждалим, і нова програма покликана розв’язати цю проблему», – зазначила Марина Хонда. 

Вона також додала, що за два минулі роки було відкрито «Телефон довіри 15-00» та дві «кризові кімнати», які надають тимчасовий прихисток для постраждалих. Також було переформатовано міський притулок для постраждалих від домашнього насильства. Але цього недостатньо з огляду на масштаб проблеми. 

Як зауважила заступниця голови КМДА, необхідно розширювати мережу спеціалізованих служб, проводити інформаційно-просвітницькі заходи, щоб підняти рівень обізнаності населення стосовно проблеми домашнього та гендерно-зумовленого насильства. 

Зокрема, проект нової Міської цільової програми «Запобігання та протидії домашньому та гендерно-зумовленому насильству на 2022-2024 рр.» передбачає: 

  • створення мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, що працюватимуть спільно з поліцією та надаватимуть постраждалим комплексну соціально-психологічну допомогу; 
  • створення ще одного притулку для постраждалих;
  • впровадження моделі «Барнахус» – спеціалізованої служби, що застосовує комплексний підхід до захисту прав дитини, яка зазнала або стала свідком насильства; 
  • створення Денного центру на Лівому березі, який би надавав консультативну, психологічну та юридичну допомогу;
  • створення програм психологічної реабілітації та соціальної адаптації до повноцінного соціального життя. Зокрема, навчальні курси як можливість отримання нової професії;
  • затвердження плану спільних дій усіх відповідальних структур для запобігання та протидії домашньому насильству; 
  • постійне навчання та підвищення рівня професійності соціальних працівників, психологів;
  • інформаційно-просвітницькі  кампанії, заходи, акції, робота з дітьми в навчальних закладах, руйнація стереотипів та формування нетерпимого ставлення до насильства. 

«Щоб викорінити насильство в майбутньому – потрібна робота з дітьми. Їм доносити ще з садочку, школи та інших навчальних закладів, що насильство – це погано. Але найефективнішим засобом буде приклад батьків, які нетолерантні до насильства. Ця програма забезпечить побудову міста вільного від насильства», – вважає Марина Хонда. 

На виконання програми орієнтовно потрібно 50 млн гривень на період 2022-2024 рр. Для її реалізації залучатимуть не тільки бюджетні кошти, а й кошти міжнародних організацій, громадських організацій, соціально відповідального бізнесу. 

Презентація проекту Міської цільової програми із протидії та запобігання насильству

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]