Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві провели навчання рятувальних служб: ліквідація пожежі в лісовій зоні з залученням 15 одиниць техніки та 50 осіб рятувальників та зеленбудівців (+фото)

02 липня 2020 року, 14:21

Сьогодні у столиці на території комунального підприємства «Лісопаркове господарство Конча-Заспа» відбулися командно-штабні навчання рятувальних служб міста щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами.

До навчальної ліквідації пожежі, спричиненої трьома джерелами загоряння, були залучені 15 одиниць техніки та понад 50 представників особового складу київського підрозділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій у місті Києві, комунальної аварійно-рятувальної служби «Київська служба порятунку» (КАРС), а також працівники лісопаркових господарств столиці.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, аналогічні навчання проводяться кілька разів щороку. Їхня мета – перевірити командну роботу різних відомств, які у небезпечних і відповідальних ситуаціях мають страхувати один одного та діяти оперативно.

«Зараз у Києві особливо небезпечний період, якщо говорити про виникнення пожеж. Із початку року в лісопаркових зонах сталося понад 140 пожеж. Лісопаркове господарство «Конча-Заспа» загалом займає 3 тисячі гектарів. Тренування відбулись на невеличкій ділянці, де розпалили вогнище на трав’яному настилі. Такі навчання потрібні, щоб сили комунальної аварійно-рятувальної служби, і підрозділ ДСНС міста Києва, а також працівники лісопаркових господарств працювали єдиною потужною командою», – пояснив Петро Пантелеєв.

За його словами, всього у столиці перебуває на цілодобовому чергуванні близько 400 рятувальників ГУ ДСНС у м. Києві. На цілодобовому чергуванні від КАРС – 16 рятувальників.

Заступник голови КМДА звернув увагу, що міські служби, аби уникнути ситуацій самовільного розпалювання вогнища, облаштували понад 40 зон відпочинку із необхідним інвентарем (лісові меблі, сформоване місце для багаття, накриття від негоди). Адже самовільне розпалювання вогнища найчастіше призводить до пожеж. Знайти найближчу зону відпочинку можна на мапі, що опублікована на сайті «Київзеленбуду».

Довідково.

Нагадуємо, відповідно до чинного законодавства, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від 1 530 грн до 4 590 грн;
  • на посадових осіб – від 4 590 грн до 15 300 грн.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі передбачає суми штрафів:

  • для громадян – від 4 590 грн до 15 300 грн;
  • для посадових осіб – від 10 710 грн до 30 600 грн.

Упродовж пожежонебезпечного періоду забороняється:

  • розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);
  • заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
  • відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;
  • палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети;
  • випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).

Зазначимо також, що самовільне випалювання рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягне за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від 3 060 грн до 6 120 грн;
  • на посадових осіб – від 15 300 грн до 21 420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, передбачають за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від 6 120 грн до 12 240 грн;
  • на посадових осіб – від 21 420 грн. до 30 600 грн.

Навчання рятувальних служб міста щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]