Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві змінилися правила розміщення вивісок на фасадах будинків

15 грудня 2023 року, 12:27

У Києві змінилися правила розміщення вивісок на фасадах будинків. Відповідне рішення ухвалила Київська міська рада під час пленарного засідання 14 грудня. Про це повідомили в Управлінні з реклами КМДА.

Проєкт регуляторного акту «Про внесення змін до Порядку розміщення вивісок у місті Києві» був представлений влітку та відтоді пройшов етап публічних обговорень. Документ прийнято з урахуванням думки киян, бізнесу, а також спираючись на практичний досвід застосування чинного Порядку розміщення вивісок.

Перелік основних змін:

  • введено вимогу до відстані між вивісками для одного суб’єкта господарювання (10 м);
  • введено вимогу до відстані між кронштейнами в залежності від форматних зон;
  • уточнено площі вивісок у залежності від форматних зон;
  • додано нові типи вивісок (маркіза, інформаційна табличка);
  • запроваджено зміни у процедурі оформлення вивісок;
  • введено нову форму повідомлення про відповідність вивіски вимогам;
  • у 5 разів підвищено відповідальність за повторне самовільне розміщення вивіски.

Прийнятими змінами було введено вимогу до відстані між вивісками для одного власника. Раніше така норма не діяла, що дозволяло власникам розміщувати будь-яку кількість конструкцій на фасаді свого закладу. Крім того, змінами визначено, що розміщення вивісок на фасадах будівель-об’єктів культурної спадщини, допускається лише у вигляді конструкцій, що складаються з окремих літер і не мають пласкої основи, кронштейнів чи маркіз.

В оновленому Порядку розміщення вивісок додано можливість розміщення комерційного найменування на вивісці. Це дозволить бізнесу, який перебуває на етапі реєстрації своєї торгової марки та не має юридичної можливості відобразити її на вивісці, натомість розмістити комерційне найменування свого закладу. Також запроваджено новий тип вивіски у вигляді інформаційної таблички, який не потребує подачі повідомлення. Це конструкція площею 0,3 кв. м і на ній має бути відображене повне найменування юридичної особи та графік роботи закладу. Водночас було врегульовано питання розміщення маркіз, що врешті дозволить бізнесу розміщувати такий тип конструкцій відповідно до закону.

За словами начальниці Управління з реклами Оксани Поліщук, нововведення спрямовані на удосконалення процедури оформлення вивісок, збереження історичного середовища міста та забезпечення комфорту киян.

Оновлений Порядок набирає чинності з дня його офіційного оприлюднення на сайті Київської міської ради. Ознайомитися з усіма змінами можна у презентаційному матеріалі.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]