Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У сезон активності кліщів необхідно бути пильними та дотримуватися простих порад – Валентина Гінзбург (+адреси травмпунктів)

17 липня 2020 року, 16:49

У сезон активності кліщів необхідно дотримуватися простих порад для того, щоб мінімізувати ризики укусів кліщів та уникнути наслідків можливого інфікування. Про це застерегла киян директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що в Україні сезонна активність кліщів спостерігається з березня до листопаду. Столичні лікарі зазначають, що на Київщині два найбільш виражених піки активності звернень щодо укусів кліщів припадають на квітень-травень та кінець літа-початок осені.

Кліщі небезпечні тим, що є переносниками серйозних захворювань. На території Києва кліщі переносять хворобу Лайма серед людей, піроплазмоз – серед собак. У деяких регіонах України – кліщовий енцефаліт, туляремію тощо.

Аби захистити себе та своїх рідних від нападу кліщів, особливо якщо ви зібралися провести час на природі, слід дотримуватися простих рекомендацій:

- одягайте головний убір та світлий однотонний з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла, одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів;

- під час прогулянки та після повернення додому регулярно уважно оглядайте себе та тих, хто поряд. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

- місце для пікніку, привалу звільняйте від сухої трави, гілок тощо в радіусі 20-25 м;

- повернувшись з прогулянки, одразу змініть одяг, білизну, ретельно їх огляньте, виперіть та випрасуйте. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

- домашніх улюбленців, якщо вони супроводжували вас під час прогулянки, також слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;

- використовуйте репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

«Якщо до будь-якої ділянки тіла таки присмоктався кліщ, слід його зняти якомога швидше, – наголосила Валентина Гінзбург. – У будь-якому травмпункті столиці кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть необхідні рекомендації».

За відсутності можливості звернутись до лікаря, видалення проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Слід повільно його видалити разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3-відсотковим розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з мильним засобом.

«Якщо вас вкусив кліщ – спостерігайте за самопочуттям. А в разі його погіршення – головний біль, температура, слабкість, появи симптомів застуди – зверніться до лікаря, та обов’язково повідомте про укус», – порадила Валентина Гінзбург.

Так само вона наголосила на необхідності слідкувати за місцем укусу. Почервоніння, що довго не проходить, біль, свербіння, розростання плями або набряку можуть свідчити про зараження однією з хвороб, що переносять кліщі.

«Проте необов’язково при зараженні мають бути наявні прояви на шкірі та інші симптоми», – застерегла директорка Департаменту.

За її словами, завдяки сучасним знанням про особливості перебігу хвороби Лайма, яку переносять кліщі, опрацьований чіткий та виважений алгоритм дії після укусу. Кожен укушений має бути обстеженим на антитіла до бореліозу. Це вимушена необхідність, адже еритема з’являється не у всіх. Щоб не пропустити небезпечної хвороби, кров варто здати через три тижні після неприємного інциденту.

«Бережіть себе! Насолоджуйтеся теплом, але не будьте легковажними, коли йдеться про літні небезпеки. А головне – при будь-якій насторозі, що стосується здоров’я – одразу звертайтеся до лікаря», – закликала Валентина Гінзбург.

Адреси травмпунктів

 

Район

Медзаклад та адреса

Дорослі

Голосіївський

КМКЛ № 10

Голосіївський просп., 59-А

Дарницький

КМКЛ № 1

Харківське шосе, 121

Деснянський

Поліклініка № 2

Вул. Драйзера, 19

Дніпровський

ЛШМД

вул. Братиславська, 3

Оболонський

КМКЛ № 8

вул. Кондратюка, 6/8

Подільський

ЦРП

вул. Мостицька, 9

Печерський

КМКЛ № 12

вул. Підвисоцького, 4-А

Святошинський

КМКЛ № 7

вул. Котельникова, 95

Солом'янський

КМКЛ № 6

просп. Комарова, 3

КМКЛ № 4

вул. Солом’янська, 17

Шевченківський

КМКЛ № 9

вул. Ризька ,1

Поліклініка № 1

вул. Б. Хмельницького, 37

 

Діти

Правий берег

УДСЛ «Охматдит»

вул. Чорновола, 28/1

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]