Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Україна успішно виконує Дорожню карту реформи місцевого самоврядування

22 листопада 2017 року

Україна успішно виконує Дорожню карту реформи місцевого самоврядування

Україна успішно втілює Дорожню карту реформи місцевого самоврядування, яка була підписана з ЄС у 2015 році. Незважаючи на складні умови в яких опинилася наша країна через конфлікт на Донбасі і анексію Криму,  вдалося виконати ключові пункти документу. Йдеться, перш за все, про об’єднання територіальних громад. Про це повідомив Голова делегації України в Конгресі, заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів під час круглого столу з делегацією Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

“Станом на на сьогодні в Україні створено 665 ОТГ, більше половини із них вже вийшли на прямі міжбюджетні відносини. А на кінець року Україна матиме вже близько 700 добровільно об’єднаних територіальних громад. Ці цифри говорять самі з себе — люди на місцях отримують реальну можливість самостійно вирішувати проблеми своєї громади”, - наголосив Володимир Прокопів.

В рамках успішної реформи місцевого самоврядування, громади на місцях мають отримувати не лише ширші повноваження, а й більші фінансові можливості. Як зазначив член моніторингового комітету Конгресу Марк Кулз: “У справжній демократичній країні гроші йдуть за відповідальністю. Тобто, центральна влада має дати і більше прав, і більше грошей для їхньої реалізації”.

У цій частині Україна рухається правильним шляхом, оскільки фінансова децентралізація дала можливість громадам формувати бюджети розвитку. Так, цьогоріч надходження місцевих бюджетів зросли на 37 млрд. грн., це більше ніж 30% порівняно з аналогічним періодом минулого року. “Для кожної ОТГ передбачені дотації та субвенції, які вона витрачає на власний розвиток. У минулому році місцеві бюджети одержали 196 мільярдів гривень трансфертів. Завдяки цим коштам реалізовано понад 2 тисячі проектів з ремонту доріг, шкіл, освітлення вулиць, енергозбереження, водо-, теплопостачання, об’єктів культури, спорту та інших”, - розповіла член делегації України в Конгресі Світлана Богатирчук-Кривко.

Разом із тим, існує низка аспектів, які Україна ще має врегулювати на шляху до повного виконання Дорожньої карти. Зокрема, необхідно внети зміни до Конституції, запровадивши новий адміністративно-територіальний устрій на рівні громад і районів.

На цьому шляху Конгрес місцевих і регіональних влад РЄ готовий усіляко підтримувати Україну. “Ми діємо як друзі України, і хочемо допомогти запровадити реальне і дієве місцеве самоврядування. Ми не вказуємо на помилки, а рекомендуємо кращі практики. Переконана, що наступного року, коли ми будемо аналізувати стан місцевої і регіональної демократії в Україні, то побачимо позитивний ефект від територіальної реформи”, - зазначила Президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер-Тьорнстрьом.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]