Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентин Мондриївський: Фонд держмайна досі не уклав охоронний договір на Гостинний двір

31 березня 2021 року, 12:58

Після відхилення Верховним судом чергової касації Фонду державного майна України про визнання протиправним припису Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, Фонд досі не уклав охоронний договір на будівлю Гостинного двору. Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

«Фонд держмайна продовжує ігнорувати припис Департаменту охорони культурної спадщини щодо Гостинного двору, який було вручено ще рік тому! Досі не укладено охоронний договір та не надано науково-проєктну документацію на проведення невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлювальних робіт на об’єкті», – зазначив Валентин Мондриївський.

Він нагадав, що й Окружний адмінсуд м. Києва, і Шостий апеляційний адмінсуд, а потім і Верховний суд своїми рішеннями підтвердили, що відповідальність за належне утримання та збереження будівлі-пам’ятки архітектури «Гостинний двір» несе виключно власник – держава в особі Фонду державного майна. На початку березня Департамент охорони культурної спадщини КМДА звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом про примусове виконання Фондом державного майна України вимог припису Департаменту.

«Відповідно до Закону України, Фонд держмайна вже рік як мав виконати вимоги припису. Керівництво столиці, розуміючи відсутність коштів у Фонду на реставрацію, неодноразово заявляло про готовність прийняти будівлю на баланс та привести її в належний стан», – наголосив Валентин Мондриївський.

Він наголосив, що за рік судової тяганини Фонд міг давно провести ці термінові протиаварійні роботи, а Кабмін міг би передати будівлю Києву для подальшої реставрації та збереження. Проте тим часом Міністр культури та інформаційної політики особисто блокує передачу пам’ятки до комунальної власності, а кияни вже сьомий рік спостерігають за руйнацією пам’ятки архітектури – Гостинного двору.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]