Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Валентина Гінзбург: «Напередодні Дня захисту дітей бажаю всім маленьким киянам та їхнім батькам насамперед – міцного здоров’я!»

31 травня 2019 року, 18:26

Охорона материнства та дитинства – один із пріоритетних напрямів розвитку медичної галузі столиці. І за останні два роки у столиці зроблено багато для того, щоб маленькі кияни якомога менше хворіли, а якщо це сталося – якнайшвидше одужували.

Так, за інформацією директора Департаменту охорони здоров’я, лише на утримання пологодопоміжних закладів охорони здоров’я столиці впродовж 2017–2018 років було виділено майже 800 млн грн.

Придбання обладнання, у тому числі дороговартісного (ШВЛ, інкубатори, рентгенологічне обладнання, апарати УЗД, відкриті реанімаційні системи, СРАР), дозволило створити умови для надання ефективної та якісної медичної допомоги і новонародженим, і породіллям. На це з бюджету міста було виділено в останні два роки понад 280 млн грн.

«Саме останніми роками вперше усі пологові будинки були забезпечені сучасним обладнанням для проведення скринінгових досліджень новонароджених для виявлення вродженої туговухості, пересувними рентгенівськими апаратами для обстеження новонароджених та породіль, апаратами УЗД високого класу. У Київські пологові будинки № 2 та № 5 уперше придбано обладнання для проведення внутрішньоутробних операцій при виявленні патології плода, у Перинатальному центрі м. Києва встановлена сучасна ретинальна камера для діагностики ретинопатії недоношених. Це дало змогу забезпечити найменших киян вчасним скринінгом проблем із зором та вчасне оперативне втручання, що проводиться безпосередньо у Перинатальному центрі», – розповіла Валентина Гінзбург.

Також директорка Департаменту повідомила, що утримання дитячих закладів охорони здоров’я столиці впродовж 2017–2018 років профінансовано на понад 900 млн грн, а обладнання, у тому числі екстра-класу, закуплено на загальну суму близько 150 млн грн.

«Сучасні ультразвукові установки, наркозно-дихальні апарати, фіброгастроскопи, різноманітні аналізатори, цифрове обладнання, реанімаційні системи, апарати ШВЛ, інкубатори – вже сьогодні дозволяють вчасно встановлювати точні діагнози, проводити складні операції, лікувати та надавати допомогу маленьким киянам на найвищому рівні! – наголосила Валентина Гінзбург. – Також у Дитячий лікарні № 7 Печерського району м. Києва встановлено магнітно-резонансний, а у Київській міській дитячій лікарні № 2 – комп’ютерний томограф. У Київському міському центрі дитячої нейрохірургії запрацював унікальний операційний мікроскоп, який дозволяє проводити операції дітям із самого народження при вроджених вадах розвитку, захворюваннях і травмах головного та спинного мозку. Мікротехніка дає можливість уникнути пошкодження здорових відділів мозку при оперативних втручаннях. При цьому зберігаються рухові та мовні функції».

Крім того, впродовж 2017-2018 років у дитячих лікувально-профілактичних закладах відремонтовано та відкрито понад 30 відділень, проведено поточні ремонти окремих приміщень, електромереж, зовнішніх та внутрішніх інженерних мереж, мереж водопостачання тощо.

У дитячих лікарнях № 1 та № 2 відремонтовано та відкрито травматологічні пункти та нові відділення екстреної та невідкладної допомоги. У Київській міській дитячій інфекційній лікарні вперше відкрито та оснащено сучасним обладнанням ПЦР-лабораторію. На базі дитячих лікарень №№ 3 та 4 відремонтовано та відкрито відділення відновного лікування та реабілітації з басейнами для дітей різних вікових груп (від 6 місяців до 6 років та від 6 років до 18 років) та дітей-інвалідів у супроводі дорослих, кабінетами масажу, ЛФК, водно-лікувальними, грязелікувальними процедурами тощо. На базі ДКЛ № 7 Печерського району м. Києва відкрито кабінет надання невідкладної стоматологічної допомоги, який працює у режимі 24/7.

У профільному Департаменті зазначили, що на виконання заходів міської цільової програми «Здоров’я киян» на 2017−2019 роки Департамент охорони здоров’я придбав лікарські засоби та медичні вироби для дітей на загальну суму понад 113 млн грн. Це життєво необхідні препарати для дітей, хворих на ювенільний ревматоїдний артрит, хворобу Гоше; ліки та продукти лікувального харчування для маленьких киян, що страждають на муковісцидоз та фенілкетонурію; медикаменти для дітей, хворих на церебральний параліч, коагулопатії, епілепсію тощо.

«Наші діти – найцінніше, що є у нашому житті. І всі, кому пощастило пізнати щастя батьківства, хто спостерігає за першими кроками та успіхами своїх онуків, розуміють, що це не просто банальні красиві слова. Любіть своїх дітей, дбайте про них, звертайтеся до лікарів із найменшими сумнівами, за будь-якими консультаціями та з будь-якими запитаннями. І будьте здорові!» – закликала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]