Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ветеринари розвінчали міфи щодо стерилізації тварин

22 лютого 2022 року, 17:27

22 лютого у світі відзначається День стерилізації тварин, мета якого – звернути увагу господарів на важливість цієї процедури. І хоча метод стерилізації не новий, досі існують міфи щодо нього. Фахівці комунального підприємства «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» навели факти, що підтверджують безпечність процедури для тварин та пояснили, чому такі заходи необхідні.

Міф 1: стерилізація – складна та небезпечна операція

Стерилізація – нескладна операція, яка проводиться масово. Ветеринари мають і навички, і величезний досвід її проведення. Період відновлення тварини не є тривалим, улюбленця можна забрати з лікарні майже відразу після стерилізації.

Міф 2: стерилізація шкодить здоров’ю тварини

Стерилізація навпаки зменшує ризик виникнення багатьох захворювань, у тому числі й онкологічних.

Міф 3: після стерилізації тварина стає лінивою та набирає зайву вагу

Немає досліджень, які б підтверджували цю тезу. Стерилізація не впливає ані на активність, ані на форму тварини. Однак якщо є побоювання – краще порадитися з ветеринаром щодо збалансованого раціону для улюбленця.

Міф 4: перед стерилізацією тварина має привести перше потомство

Найкращий період для стерилізації – до статевого дозрівання тварини, тобто в перші місяці життя. Це допоможе уникнути багатьох проблем зі здоров’ям у майбутньому.

Міф 5: гормональні препарати безпечніші

Гормональні препарати дійсно можуть пригнічувати статеві цикли у тварин, однак потребують курсового застосування, що не завжди проходить без наслідків для тварини.

«Стерилізація – це не лише користь для здоров’я домашнього улюбленця, але й дієвий метод гуманного контролю популяції безпритульних тварин. Однак власники домашніх улюбленців мають відповідально ставитись до своїх обов’язків, зокрема щодо стерилізації, адже левова частка всіх хвостатих безхатьків у минулому мали домівки», – зауважила в. о. директора комунального підприємства Наталя Мазур.

Нагадаємо, зараз у Києві триває кампанія з безкоштовної стерилізації тварин, що належать людям літнього віку.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]