Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Використання хлору для знезараження води – застаріла технологія – «Київводоканал»

17 травня 2019 року, 17:45

Використання хлору для обробки води – це застаріла технологія, а вимоги до якості води на сьогоднішній день стають все більш жорсткими. Про це під час круглого столу «Сучасні методи знезараження води з використанням діоксиду хлору» заявив президент Асоціації «Укрводоканалекологія», голова правління – генеральний директор ПрАТ «АК «Київводоканал» Дмитро Новицький.

«Зберігання великої кількості рідкого хлору на очисних станціях є небезпечним, до того ж хлор погіршує органолептичні якості води. Все це змушує нас шукати інші способи знезараження води, і кращим вибором є діоксид хлору, що дозволяє очищувати воду більш безпечно та якісно», – зазначив він.

Серед спікерів «круглого столу» також були: заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв; головний інженер Департаменту експлуатації водопровідного господарства «Київводоканалу» Володимир Костюк; доктора медичних наук В’ячеслав Прокопов та Наталія Петренко; директор КП «Чорноморськводоканал» Володимир Бондаренко, експерт міжнародної організації інженерів-корозіоністів Мауріціо Фієскі; директор ДП «НДКТІ МГ» Валерій Кравченко та інші експерти. До участі у круглому столі були запрошені керівники та фахівці підприємств водопровідно-каналізаційної галузі, представники наукових організацій, представники бізнесу.

Під час заходу зазначили, що сьогодні діоксидом хлору обробляють питну воду на станціях Західної Європи, зокрема, у Відні, Нюрнберзі, Палермо, а також містах Північної Америки, Канади і Японії, Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів. Цей реагент більш безпечний із точки зору експлуатації та має тривалішу знезаражувальну дію. Після успішних лабораторних і промислових досліджень «Київводоканал» також розпочав роботу щодо обладнання водопровідних станцій устаткуванням з виробництва і застосування діоксиду хлору. Орієнтовний строк переходу Дніпровської водопровідної станції на нову технологію – кінець літа 2019 року.

Технолог-консультант та експерт міжнародної організації інженерів-корозіоністів Мауріціо Фієскі розповів про світову практику використання діоксиду хлору.

«В Італії діоксид хлору застосовується вже  більше 30 років. У Європі на даний час 40-50% питної води обробляється цим реагентом. Найбільше розповсюдження технологія набула в Америці, де дуже жорсткі вимоги до якості води. У Китаї, Індії, Саудовській Аравіі з 2013 року розпочався процес заміни очисних станцій, що використовують хлор, на більш сучасні, що застосовують діоксид хлору. У цього реагента багато переваг. Окрім безпечності та високої якості очищення води діоксид хлору ліквідує біоплівку, що утворюється всередині водопровідних труб, що також покращує якість води, яка надходить споживачам, та зменшує корозію», – зазначив він.

Під час обговорень пролунала думка, що метод очищення води діоксидом хлору ще потребує доопрацювання та додаткового вивчення. Але доктор медичних наук В’ячеслав Прокопов вважає, що немає підстав для того, щоб не впроваджувати цю технологію в Україні: «Це правда, що діоксид хлору у порівнянні з іншими хлорвмісними реагентами є найбільш високоефективним. У цьому сенсі кращої речовини сьогодні немає. Що стосується гігієнічних нормативів із застосування діоксиду хлору, то вони існують ще з часів Радянського Союзу і не є застарілими. Якщо чітко дотримуватись технології – використання діоксиду хлору цілком безпечне і не шкідливе. Тому ми підтримуємо використання цього реагенту на водопровідних станціях Києва». Таку позицію має і Наталія Петренко, яка підкреслила, що використання діоксиду хлору також є безпечним для навколишнього середовища.

Експерти окреслили незаперечні переваги діоксиду хлору: він не утворює токсичні сполуки, діє ефективніше, покращує органолептичні якості води. До того ж, дієвість та безпечність технології доведена успішною практикою використання реагенту у КП «Чорноморськводоканал». Отже, на думку фахівців, на сьогодні це найбільш оптимальна технологія очищення питної води з усіх можливих.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]