Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Ефективність реформи децентралізації поки що мінімальна»

05 липня 2019 року, 13:43

Ефективність реформи децентралізації поки що мінімальна. Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко в ефірі радіо «НВ».

«Сьогодні багато політиків б’ють себе в груди і говорять про успіхи реформи децентралізації. Але ми поки що ми не відчули великих змін. Вони, можливо, будуть у майбутньому, якщо місцеве самоврядування відстоюватиме свої позиції. Бо про яку децентралізацію ми можемо говорити, коли, наприклад, 60 відсотків ПДФО столиця віддає в центральний бюджет? Інші міста віддають 40 відсотків. А потім мери йдуть в центральні органи влади і просять гроші на вкрай необхідні інфраструктурні об’єкти», – наголосив Віталій Кличко.

Він зазначив, що є й інші перепони для ефективного управління на місцях. Бо не на всі процеси місцева влада може впливати. Як один із прикладів навів ситуацію із законом про паркування. За словами мера столиці, місцеві громади 3 роки чекали на ухвалення цього документу парламентом. І після його ухвалення вже півроку міста чекають на завершення процесу сертифікації приладів для фіксацій порушень.

«Без сертифікованих приладів ми не можемо почати наводити лад на вулицях. А насправді – це має бути виключно ініціатива місцевих органів влади. І їхня відповідальність. Міста недоотримують багато грошей через такі зволікання. А головне – у нас немає важелів впливати на це», – зазначив Віталій Кличко.

Мер столиці також підкреслив, що збільшити бюджет Києва із 18 мільярдів до майже 60 мільярдів гривень вдалося насамперед після впровадження міською владою прозорих конкурсів на оренду приміщень та торговельних майданчиків.

«Один приклад показовий – кінотеатр «Київ». Багато було чуток, що його нібито хочуть забрати чи продати. Знаєте чому ці скандали були? 47 тисяч гривень у місяць платив у бюджет міста попередній орендар. 2 млн 700 тисяч платитиме новий! При цьому, профіль кінотеатру не буде змінено. Там відбуватимуться кінопокази та фестивалі. І там буде більше кінозалів, ніж було», – наголосив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]