Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Київрада дерусифікувала ще 31 вулицю столиці. Зокрема, перейменувала проспект та площу Перемоги

09 лютого 2023 року, 17:16

Депутати Київради на сьогоднішньому засіданні перейменували ще 31 вулицю, провулок, проспект та бульвар, назви яких пов’язані з росією та радянським минулим. Зокрема, перейменували проспект Перемоги. Йому повернули історичну назву – проспект Берестейський. А площа Перемоги тепер називатиметься Галицькою. Про це мер Києва Віталій Кличко повідомив після засідання Київської міської ради.

«У Києві триває процес дерусифікації. Ми позбавляємося радянських назв та символів, пов’язаних із країною агресором. І це важливо. Особливо під час варварської війни, якою росія намагається знищити Україну та українців. Ми повинні прибрати і забути старі радянські та російські назви назавжди. А натомість називати наші вулиці іменами наших героїв, зокрема, героїв сучасної російсько-української війни. Нашу культуру і нашу історію росії не вдасться вкрасти та знищити. Кияни вже пишаються новою назвою бульвару Дружби Народів, який тепер носить ім’я фундатора української армії Миколи Міхновського, а також новою назвою вулиці Московської, що стала вулицею Князів Острозьких», – наголосив Віталій Кличко.

Так, зокрема, сьогодні перейменували проспект Перемоги. Йому повернули історичну назву – проспект Берестейський. А площа Перемоги у Шевченківському районі тепер називається Галицькою (їй також повернули історичну назву). Провулок Мічуріна у Печерському районі перейменували на провулок Болсуновський, Брест-Литовське шосе у Святошинському районі на Берестейське шосе. Вулицю Петрівську у Шевченківському районі – на вулицю Вознесенський Яр.

У столиці вже перейменували 268 міських об’єктів. Так, у грудні Київрада дерусифікувала 32 міських об’єкти, назви яких пов’язані з росією та радянським минулим. У листопаді – 12 вулиць столиці. Наприкінці жовтня депутати підтримали перейменування понад 40 вулиць. На початку вересня – також близько 40 вулиць. Зокрема, і вулицю Московську у центрі міста перейменували на вулицю Князів Острозьких. А наприкінці серпня депутати ухвалили нові назви 95 київських вулиць, площ та провулків.

На наступному пленарному засіданні, за результатами електронного голосування киян перейменують ще низку столичних вулиць та скверів. Зокрема – іменами загиблих героїв України, які заплатили найвищу ціну за вільне майбутнє України. Також на наступному засіданні планують перейменувати одну з вулиць, яку мешканці Києва пропонують назвати ім’ям великого друга України — Вахтанга Кікабідзе.

Разом із тим, отримавши законні підстави – рішення Міністерства культури – вчора у Києві демонтували пам’ятник радянському льотчику Чкалову. А сьогодні відбуваються роботи з демонтажу пам’ятника радянському воєначальнику Ватутіну. Очікує cтолиця і на рішення Мінкульту, яке нарешті дозволить прибрати і пам’ятник одному з військових ватажків більшовиків Щорсу, на чому давно наполягають кияни.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]