Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Куренівська трагедія – одна зі сторінок історії Києва і України, про яку треба знати і пам’ятати (+фото)

12 березня 2021 року, 15:51

Куренівська трагедія – одна зі сторінок історії Києва і України, про яку треба знати і пам’ятати. Бо без розуміння уроків минулого жодна нація не має майбутнього. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час відкриття інсталяції «Погляд у минуле» в Бабиному Яру, приуроченої до 60-ої річниці Куренівської трагедії.

«Куренівська трагедія – одна зі сторінок історії Києва і України, про яку треба знати і пам’ятати. Бо без розуміння уроків минулого жодна нація не має майбутнього. Тому ми пам’ятаємо про трагічні події нашої історії і вшановуємо пам’ять їх жертв. Радянська влада замовчувала страшні наслідки Куренівської трагедії. Наслідки недбальства і злочинів тоталітарного режиму. Тоді оголосили про загибель 145 людей. А насправді загинуло, за неофіційними даними, чи не вдесятеро більше мешканців столиці!» – підкреслив мер Києва. 

Він зауважив, що якими б болючими не були спогади, – про це треба говорити і нагадувати, щоб такі трагедії не повторювалися. 

«Ми з вами сьогодні в Бабиному Яру. Це місце можна назвати символом трагічних сторінок нашої історії. Ми все пам’ятаємо… І про понад 100 тисяч розстріляних невинних жертв нацизму. І про жертв радянської влади, що загинули внаслідок Куренівської трагедії. Кожна цеглина цієї символічної інсталяції нагадує про те, що потрібно визнавати помилки минулого. Робити з них висновки, бути відповідальними», – сказав Віталій Кличко. 

Нагадаємо, Куренівська трагедія сталася 60 років тому. 13 березня 1961 року прорвало дамбу, збудовану для заповнення Бабиного Яру промисловими відходами, що надходили з Петровських цегельних заводів. Потік багна і пульпи затопив житлові квартали Куренівки, трамвайне депо, стадіон «Спартак», низку підприємств і установ. 

Інсталяція, встановлена до роковин Куренівської трагедії, розташована на місці прориву дамби. Саме там сформувалась величезна хвиля із мулу, що заживо поховала людей і залила будинки.

Участь у церемонії відкриття артоб’єкта також взяли перший президент України Леонід Кравчук, в. о. генерального директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова, заступник міністра культури України Ростислав Карандєєв, автор інсталяції Олег Шовенко. Відомий український режисер Сергій Лозниця надіслав відеозвернення до учасників заходу.

Відкриття інсталяції із серії «Погляд у минуле» до 60-х роковин Куренівської трагедії

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]