Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Місто підписало Територіальну угоду з організаціями роботодавців та об’єднаннями профспілок Києва на 2021-2023 роки

27 жовтня 2021 року, 12:55

Київська міська державна адміністрація підписала Територіальну угоду зі Спільним представницьким органом сторони роботодавців на територіальному рівні в місті Києві та Спільним представницьким органом профспілок та об’єднань профспілок Києва на 2021-2023 роки. Підписав угоду від міста мер Києва Віталій Кличко.

«Завершився переговорний процес між КМДА та соціальними партнерами – представниками роботодавців і профспілок – з укладення Територіальної угоди на 2021-2023 роки, яку ми сьогодні підписуємо. Укладення угоди між міською владою та вашими органами на новий термін є одним із важливих питань у соціально-економічній та трудовій сферах міста. І для цього нам потрібне узгоджене рішення всіма сторонами соціального діалогу. Угода укладена на тристоронній основі та спрямована на удосконалення регіональної соціально-економічної політики на партнерських засадах», – сказав Віталій Кличко.

Мер Києва висловив сподівання на подальшу ефективну співпрацю, взаємну відповідальність та конструктивність у виконанні відповідного договору.

«Ми вважаємо, що ця угода буде дієвим інструментом соціального захисту. Шлях, який ми з вами обрали, – це перший крок для подолання бідності і створення середнього класу. Про це багато говорять, але нічого не роблять. І Київ стане першим у цьому напрямі», – сказав голова об’єднання профспілок, організацій профспілок у місті Києві «Київська міська рада профспілок» Валентин Мельник та додав, що відповідна угода – дорожня карта та стратегічний план розвитку соціально-економічних відносин в столиці для депутатів Київради.

«Ми бачимо, що Київ змінюється і стає кращим. Життя в місті є комфортним, в цьому є ваша заслуга та заслуга міської влади. Але сьогодні намагаються ухвалити новий закон про столицю. Для нас, як для бізнесу, це – тривожний сигнал. Адже це є намаганням забрати в киян частину самоврядних повноважень. Нам декларували, що буде децентралізація, міста отримають більше повноважень щодо розпорядження власними бюджетами, більше можливостей для врядування громад. Але бачимо, що саме з Києва розпочинається ситуація, яка навпаки веде до політичної нестабільності. І для бізнесу це важливо», – наголосив голова Спільного представницького органу сторони роботодавців на територіальному рівні в місті Києві, голова Ради федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк.

Так, Територіальна угода складається із п’яти розділів: економічний розвиток, збереження робочих місць та питання зайнятості; охорона та умови праці; оплата праці; соціальний захист і соціальні гарантії; соціальний діалог. А також двох додатків: порядок підготовки проекту Територіальної угоди, ведення колективних переговорів, підписання та здійснення контролю за її виконанням та порядок приєднання до Територіальної угоди.

Зокрема, в розділі «Оплата праці» йдеться про забезпечення зростання середньомісячної заробітної плати: у 2021 році – 6,7%, у 2022 році – 13,0% , у 2023 році – 11,0% (відповідно до попереднього року). А у розділі «Соціальний захист і соціальні гарантії» рекомендовано передбачати в колективних договорах встановлення мінімальної тарифної ставки (окладу) за просту некваліфіковану працю не нижче рівня мінімальної заробітної плати, визначеного на відповідний бюджетний рік. А також встановлення для працюючих жінок, які виховують неповнолітніх дітей, скороченої тривалості робочого часу зі збереженням оплати праці за повний робочий час і надання додаткової оплачуваної відпустки матерям, які мають малолітніх дітей та дітей шкільного віку (вихідний день на 1 вересня тощо).

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]