Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко підписав Меморандум з французькою «Veolia» про співпрацю в сфері поводження із твердими побутовими відходами (+фото, відео)

21 червня 2019 року, 14:05

Мер Києва Віталій Кличко підписав Меморандум з французькою компанією «Veolia Central&Eastern Europe S.A.» про співпрацю в сфері поводження із твердими побутовими відходами.

«Київ прагне до співпраці з авторитетними міжнародними компаніями, що мають успішний досвід реалізації проектів у сфері поводження з відходами. Група «Veolia» є одним зі світовим лідерів із розробки рішень із управління системами водопостачання, відходами та енергією. Тому я радий оголосити, що сьогодні ми підписуємо з французькою компанією Veolia Central&Eastern Europe S.A. Меморандум про співпрацю», – заявив Віталій Кличко.

Він зазначив, що столиця має чіткі плани поступового відходу від технології захоронення сміття – як від застарілої та екологічно небезпечної методики.

Наразі Київ готує власний регіональний план управління відходами, який доповнить Національну стратегію поводження з відходами.

Він нагадав, що столична влада здійснює роботи щодо убезпечення полігону твердих побутових відходів № 5 поблизу с. Підгірці на Київщині. Там триває перекладка сміття, засипають ТПВ ґрунтом, встановили сучасне обладнання, яке переробляє фільтрат. Із кожним днем, зауважив мер, полігон стає безпечнішим.

Проте зважаючи на ті питання, які ще необхідно вирішити, столиця відібрала потенційні земельні ділянки для розміщення заводу механіко-біологічної обробки, і розпочате проектування.

Також у липні міська влада має намір запустити пілотні проекти з роздільного збору твердих побутових відходів у столиці.

«Плануємо встановити до трьох тисяч контейнерів для окремих фракцій – пластику, скла. Ми зустрілися із перевізниками сміття і запропонували їм розробити й впровадити пілотний проект роздільного збору на територіях, де вони працюють. Дуже важливо, що це будуть різні моделі, запропоновані підприємствами, і ми визначимо найбільш ефективну», – додав він.

Тож у планах на першому етапі розвивати побутове сортування, спрямовувати вторсировину на переробку. А також створити сміттєпереробний комплекс із обладнанням для ефективної переробки органічної та інших фракцій.

«Ми плануємо збудувати сміттєпереробний комплекс, що матиме загальну потужність переробки 700 тис. тонн на рік і включатиме етап сортування. У планах, що цей сміттєпереробний завод буде поряд із заводом «Енергія», який ми зробимо екологічно безпечним», – зауважив Віталій Кличко.

Також мер Києва спростував чутки, що місто збирається будувати сміттєспалювальний завод біля ТЕЦ-6 на Троєщині. «Щоб не було спекуляцій – будівництво сміттєспалювального заводу поблизу ТЕЦ-6 місто не розглядає», – підкреслив він.

У компанії «Veolia» висловили сподівання, що співпраця з Києвом буде ефективною.

«У компанії «Veolia» є великий досвід розвитку системи поводження із відходами в різних країнах, зокрема, у країнах Балтії, Польщі, Чехії. І ми розуміємо, що чуда не буває. Ця система не налагоджується протягом тижня. Ми домовилися розробити дорожню карту. Систему потрібно будувати покроково – роздільний збір відходів, обробка біоорганічних відходів, у підсумку можлива термічна обробка, спалення «хвостів» – лише тих фракцій, які не підлягають подальшій утилізації», – зазначив виконавчий директор у сфері поводження з відходами Центральної та Східної Європи та директор регіону Україна компанії «Veolia» Маттіас Фогель.

Підписання Меморандуму з французькою «Veolia»

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]