Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: Питання перегляду вартості тарифів на проїзд у громадському транспорті Києва поки що винесене на обговорення. Ініційований процес консультацій

18 листопада 2021 року, 11:10

Питання перегляду вартості тарифів на проїзд у громадському транспорті Києва винесене поки що на обговорення. Ініційований процес публічних консультацій. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко на початку засідання Київської міської ради.

«Сьогодні, бачу, буде емоційний і напружений день для столиці. У парламенті спробують протягнути спецпроцедуру для ухвалення закону про столицю, до якого багато питань… Під Київрадою зібрали акцію – проти підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті Києва. І нагнітають емоції. Я вчора заявив і ще раз повторю щодо тарифів. Питання перегляду вартості тарифів на проїзд до кінця опалювального сезону розглядатися не буде! Перший заступник голови КМДА ініціював процес публічних консультацій щодо встановлення нових тарифів на проїзд у громадському транспорті Києва», – сказав Віталій Кличко.

Мер Києва нагадав, що комунальні підприємства «Київський метрополітен» та «Київпастранс» ще навесні звернулися до КМДА з тим, що тарифи на перевезення в комунальному транспорті давно не відповідають їх собівартості. Адже відбулося значне зростання цін на енергоносії, що є головною складовою вартості тарифу.

Також, щоб не підвищувати тарифи на опалення і гарячу воду для киян, міська влада вже компенсувала на це зі столичного бюджету більше 2 млрд гривень.

«Ми з вами тут ухвалювали таке рішення. Уряд обіцяв компенсувати ці витрати, але на сьогодні не виконує умов Меморандуму. І в цій ситуації Києву доводиться постійно дотувати також комунальний транспорт та утримувати ціни на проїзд у ньому в кілька разів нижче їх собівартості. Нагадаю, тільки цього року дотація з міського бюджету на міський транспорт становить 4,5 млрд грн. Тобто ми поставлені перед вибором, або збільшувати цифри в платіжках за комуналку, або підвищувати плату за проїзд. Бо увесь бюджет столиці ми не можемо пустити тільки на дотації. За які кошти тоді втілювати проекти, ремонтувати дороги, мости, будувати садки та школи, оновлювати той же громадський транспорт?» – наголосив Віталій Кличко.

Він зауважив, що питання підвищення вартості проїзду для киян є чутливим. Та наголосив, що наразі винесене воно тільки на обговорення.

«Це – проект, а не ухвалене рішення! Як менеджер, я говорю про складну економічну ситуацію, у якій опинилося місто – через енергетичну кризу та постійні борги центральної влади перед містом. Але як у мера Києва у мене позиція наступна: питання перегляду тарифів на проїзд у комунальному транспорті до кінця опалювального сезону розглядатися не буде! Але ми повинні розуміти і вирішити, звідки ми візьмемо кошти, щоб втримати ціни на проїзд на нинішньому рівні. І пропоную без емоцій, політизації працювати над питаннями, які ми повинні розглянути сьогодні. «Спецпроцедур» у нас немає. Давайте розглядати і ухвалювати рішення виважено, професійно і в інтересах громади!» – звернувся до депутатів Київради Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]