Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко про 2022 рік: Місто облаштовувало шкільні бомбосховища, продовжило оновлювати відділення в медзакладах та адаптувало лікарні до роботи в умовах надзвичайної ситуації, надавало сооціальну підтримку незахищеним киянам

30 грудня 2022 року, 13:22

Облаштування шкільних бомбосховищ та укриттів у дитячих садочках було серед найважливіших завдань в організації освітнього процесу в 2022 році. Загалом на сьогодні у шкільних бомбосховищах можна розмістити 152 тисячі осіб. Місткість укриттів у комунальних закладах дошкільної освіти становить понад 37 тисяч осіб. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко, підбиваючи підсумки про те, як жив і працював Київ у 2022 році, та опублікував відповідні відео у своїх соцмережах.

«У 2022 році, попри війну, в столиці не припинявся освітній процес у школах. Навесні школярі навчалися онлайн. А з вересня очну форму навчання обрали 138 тисяч столичних учнів. Інші – навчання онлайн або індивідуально. Загалом у Києві наразі перебувають 60% дітей-школярів, 20% дітей знаходяться за кордоном, 20% – в інших регіонах України. Понад 4 тисячі дітей-переселенців уже прийняли школи та садки столиці. І їх кількість збільшується. Облаштування шкільних бомбосховищ було серед найважливіших завдань цього року. Вони укомплектовані меблями для навчання, також облаштовані лежачі місця, є ігрові кімнати, санвузли. Загалом у шкільних бомбосховищах можна розмістити 152 тисячі осіб», – зазначив мер Києва.

Також поступово розширюють мережу закладів дошкільної освіти, що працюють у звичайному режимі, – за рахунок завершення облаштування там укриттів. Сьогодні в столиці 517 таких дитсадків різних типів та форм власності. Це приблизно 60% від загальної їх кількості. Наразі місткість укриттів у комунальних закладах дошкільної освіти становить понад 37 тисяч.

За період воєнних дій в Україні зруйновані або пошкоджені 2211 закладів освіти. Тільки в Києві пошкоджень різних ступенів зазнали понад 80 закладів освіти. Зокрема, 47 шкіл і 30 дитячих садочків. На сьогодні відремонтували майже 50 закладів. Ремонти в інших – тривають.

Також місто оперативно адаптувало роботу медичної галузі до умов воєнного стану, аби забезпечити максимальну доступність допомоги киянам і вимушеним переселенцям.

«Від початку широкомасштабної війни медикам, окрім звичної своєї роботи, довелося також надавати допомогу пораненим цивільним та військовим, які зупиняли наступ російських військ у передмістях столиці. Жоден стаціонарний заклад не припинив свою роботу. Місто забезпечило безвідмовну допомогу всім пацієнтам, незалежно від наявності підписаних декларацій, активний патронаж тяжких хворих, лежачих, осіб похилого віку, запровадило спрощення процедури констатації смерті», – наголосив Віталій Кличко.

У квітні в Києві започаткували безкоштовні курси домедичної підготовки для киян. Протягом року відкрили низку нових відділень у столичних лікарнях. Зокрема: Центр травми ока на базі КМКЛ № 4, політравматичне відділення на базі Олександрівської клінічної лікарні, відділення інтервенційної радіології та відділення кардіології на базі Київської міської клінічної лікарні № 7, відділення реконструктивно-пластичної хірургії для лікування військових на базі КМКЛ № 6. На базі клініки «Соціотерапія» відкрили «Кризовий центр» для людей, яким була завдана психологічна шкода внаслідок військових дій. А також – ремонтували приміщення медзакладів, що постраждали від обстрілів російськими варварами.

Міська влада продовжує контролювати підготовку лікувальних закладів до роботи в умовах надзвичайної ситуації. Забезпечені генераторами та іншим необхідним всі опорні медзаклади столиці.

Стабільно прожити складний період, коли ворог рвався в серце країни, і тривали бої в передмістях Києва, столиці допомогло створення Гуманітарного штабу та мережі хабів, у яких оперативно, в стислі терміни, вдалося накопичити достатню кількість продуктів харчування, ліків та товарів першої необхідності.

Починаючи з березня, Гуманітарний штаб Києва роздав через соціальні служби столиці 240 тисяч продовольчих наборів, розподілив 8 тисяч палет непродовольчих товарів, отримав та передав медикам та населенню більше 240 тонн медикаментів. У першу чергу, допомогу отримували пенсіонери, особи з інвалідністю та внутрішньо переміщені особи. Тільки з початку повномасштабної агресії столиця прийняла понад 300 тисяч таких громадян.

Також Київрада виділила 60 мільйонів гривень на допомогу найбільш незахищеним мешканцям столиці. Та 100 млн гривень на одноразову допомогу добровольцям, що обороняли Київ з 24 лютого до 1 червня 2022 року. В рамках програми «Турбота. Назустріч киянам» місто виплачувало допомогу ветеранам АТО та їхнім родинам; особам з інвалідністю з дитинства; дітям з інвалідністю; дітям-сиротам; дітям, над якими встановлено опіку чи піклування; особам, які виховують дітей, хворих на перинатальні ураження; а також дитячим будинкам сімейного типу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]