Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Усі запропоновані законопроекти про столицю вимагають детального аналізу та публічної дискусії»

01 жовтня 2019 року, 16:33

Мер Києва Віталій Кличко переконаний, що всі чотири зареєстровані законопроекти про столицю вимагають детального аналізу та публічної дискусії.

Про це він заявив на засіданні комітету Верховної ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Важливість закону про Київ як столицю України для громадськості та державної системи України не викликає сумніву. Підтвердженням цього є 4 зареєстрованих законопроекти. Вони суттєво відрізняються один від одного і вимагають детального аналізу та публічної дискусії. Адже мова йде не тільки про 10% населення України, а й очевидно, що норми ухваленого закону впливатимуть на систему місцевого самоврядування всієї країни», – підкреслив мер Києва.

Він наголосив, що викликає здивування поспішність, із якою депутати намагаються ухвалити цей закон.

«Мабуть справа більше у тому, що комусь не терпиться провести вибори у столиці і вони вважають ухвалення нового закону зручним приводом, щоб це зробити», – заявив Віталій Кличко. 

Повертаючись до суті законопроектів, він підкреслив, що, наприклад, відповідно до положень законопроекту № 2143, усі функції муніципального управління фактично перейдуть до Офісу Президента, його представнику.

«Це створює багато суперечливих моментів, починаючи з того, що якийсь чиновник може припинити акт місцевого самоврядування, ухвалений Київрадою», – наголосив мер Києва.

«Хочу нагадати, що ми підписали Угоду про асоціацію, отримали безвіз, чим взяли на себе зобов’язання гармонізувати українське законодавство із європейським. А реформи такого рівня, як, наприклад, реформа місцевого самоврядування, відповідно повинні розглядатися Венеціанською комісією, - єдиним дорадчим органом Ради Європи, що має дати свій компетентний висновок», – підкреслив Віталій Кличко.

Насамкінець, він зазначив, що під час передвиборчих перегонів дуже багато говорилось про те що всі органи державної влади, і Верховна Рада зокрема, мають прислухатись до думки народу. Тому необхідно залучити громадськість та експертне середовище до обговорення всіх поданих законопроектів.

«І тільки тоді, законопроекти можна буде вносити на розгляд парламенту», – наголосив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]