Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко вшанував пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого 2022 року, 11:57

Мер Києва Віталій Кличко вшанував пам’ять учасників бойових дій на території інших держав. Церемонія покладання квітів відбулася біля Меморіалу воїнам України, полеглим в Афганістані.

«43 роки тому, 1979 року, Радянський Союз розпочав військову інтервенцію в Афганістан. На Афганську війну відправляли 18-20-річних хлопців, без згоди та відповідної військової підготовки. Близько 160 тисяч українців пройшли через те пекло. Сьогодні ми зібралися тут, щоб віддати шану тим, хто не повернувся з тієї війни, та ветеранам Афганістану. На сьогодні в Києві проживає понад 5 тисяч ветеранів афганської війни та членів їхніх родин. Понад 3 тисячі наших співвітчизників не повернулися з тієї війни живими… Велика кількість тих, хто повернувся, отримали каліцтво, контузії, зламану психіку, поламані долі. Цей день має стати днем пам’яті і визнання історичних помилок. І ми повинні зробити все можливе, щоб не допустити їх повторення. Афганська війна – це злочин комуністичного режиму, який забрав життя тисяч українців на чужій землі, за чужі ідеї та інтереси. Кожен, хто пройшов через пекло Афгану, заслуговує на повагу та шану», – сказав Віталій Кличко.

За словами мера Києва, тисячі афганців одними із перших пішли добровольцями у 2014 році і сьогодні захищають Україну від російського агресора.

«Сьогодні Росія повторює ці події, стягуючи війська до кордонів нашої країни, погрожуючи повномасштабним вторгненням та відправляючи своїх молодих хлопців на Донбас. Я впевнений, що жодна матір, жодна дружина, жодна родина не хоче, щоб їхні близькі загинули за чужі злочинні інтереси. Україна за всі роки незалежності ще ніколи не стояла перед такою загрозою. Загрозою своїй державності, територіальній цілісності, своїм громадянам. Ми в столиці не применшуємо серйозності викликів. І сьогодні ми як ніколи повинні об’єднуватися, щоб дати відсіч агресору. Ми, міська влада, докладаємо максимум зусиль і щодо створення системи управління територіальною обороною Києва, і для забезпечення належної роботи міської інфраструктури у разі військового вторгнення. Відрізняється сьогоднішня ситуація від подій в Афганістані тим, що ми знаходимось вдома, на своїй землі. Ми нічого в інших країнах не шукаємо. А захищаємо наші домівки, наші міста, країну, наше майбутнє. І переконаний, будь-який агресор отримає жорстку відповідь на будь-які агресивні дії», – підкреслив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]