Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Встановлення індивідуальних теплопунктів у житлі здатне на третину зменшити енергоспоживання, і доцільним є розробка відповідної державної програми та визначення чіткої моделі обслуговування такого обладнання

12 жовтня 2021 року, 18:56

Встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) у будівлях є базовим енергоефективним заходом, що дозволяє знижувати енергоспоживання і витрати на комунальні послуги. Тому доцільним є запровадження державної підтримки встановлення ІТП на умовах співфінансування, а також визначити прозорий та чіткий механізм встановлення й експлуатації теплопунктів. Про це сьогодні під час круглого столу на тему «Доцільність та можливості для широкомасштабного встановлення індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирному житловому фонді та на об’єктах соціальної інфраструктури» заявив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Науменко.

Обговорення ініційоване комітетом Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг спільно з USAID Проектом енергетичної безпеки.

Під час круглого столу Київ презентував результати комплексної реконструкції 18 індивідуальних теплових пунктів на перетині Харківського шосе та вулиці Тростянецької.

«У цьому випадку застосований комплексний підхід для вирішення проблеми неефективної роботи системи: встановлені індивідуальні теплові пункти в будинках, проведена реконструкція теплових мереж, за рахунок чого у 2,5 рази зменшена їх протяжність, встановлена система диспетчеризації та дистанційного управління. У результаті обсяги теплових втрат значно зменшились, а витрати мешканців на комунальні послуги знизились на третину завдяки ремонту та системі управління, яка дозволяє регулювати подачу тепла», – сказав Дмитро Науменко.

За його словами, реконструкція на Харківському шосе є лише однією з ілюстрацій розгалуженого досвіду столиці в питанні енергоефективних проектів. Адже у Києві вже встановили в будівлях близько 1,5 тисячі теплових пунктів.  

«Переконаний, що одним із ключових факторів розвитку міських систем теплопостачання є оснащення будівель індивідуальними тепловими пунктами. Адже саме це обладнання є базовим у комплексі енергоефективних робіт, в питанні зменшення енергоспоживання та зниженні вартості комунальних послуг. Разом із тим на рівні країни необхідно врегулювати правові аспекти функціонування такого обладнання, розробити прозовий і чіткий механізм витрат на його обслуговування. Адже це складний і дороговартісний комплекс, який встановлюється в будинку, і який необхідно системно обслуговувати та ремонтувати.  Однозначно має бути визначений порядок їхньої якісної сервісної приналежності, оскільки це в рази підвищує його спроможність економити енергоносії. Доцільним є розробка державної програми встановлення ІТП на умовах співфінансування з власниками будинків та залученням коштів міжнародних партнерів», – підкреслив представник Києва.

Під час обговорення експерти висловили думку щодо доцільності підтримки в цьому плані, насамперед, тих міст, що розробили або в процесі розробки схем теплопостачання. Зазначимо, що Схема теплопостачання міста Києва до 2030 року вже розроблена і на сьогодні схвалена відповідним наказом Мінрегіону.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]