Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За кількарічними спостереженнями лікарів, вакциновані проти COVID-19 потрапляють із коронавірусом до лікарень значно рідше (+фото, відео)

28 березня 2023 року, 16:25

За кількарічними спостереженнями лікарів, щеплені проти COVID-19 потрапляють до лікарень значно рідше. Такі пацієнти, якщо і хворіють, переважно переносять коронавірус у легкій формі. Про це під час онлайн-брифінгу  «COVID-19. Стан захворюваності. Вакцинація» розповіла завідувачка інфекційним відділенням № 2 Олександрівської лікарні Людмила Мінова.

Вона повідомила, що сьогодні більша частина пацієнтів відділення – саме коронавірусні хворі. 

«Останні кілька тижнів ми спостерігаємо збільшення кількості пацієнтів із дихальною недостатністю, збільшення кількості пацієнтів, які потребують госпіталізації у відділення інтенсивної терапії та неінвазивної вентиляції легень. Переважна більшість – не щеплені через упереджене ставлення до вакцинації. Я хочу закликати невакцинованих киян переглянути свою позицію», – наголосила Людмила Мінова. 

Вона наголосила, що за перших респіраторних проявах слід якнайшвидше звернутися до лікаря.

За словами лікарки, всі ГРВІ проявляються однаково – першіння, біль у горлі, нежить. Щоб дізнатися, який саме це вірус, та призначити специфічне лікування, необхідно зробити тест і отримати фахові рекомендації. У разі потреби (особливо це стосується пацієнтів із груп ризику) лікар призначить специфічне лікування, що значно пришвидшить одужання та мінімізує потенційну небезпеку переходу захворювання у тяжку форму.

До груп ризику належать люди похилого віку, пацієнти з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, а також захворюваннями на цукровий діабет, гіпертонію та пацієнти, які перебувають на імуно-супресивній терапії, мають онкологічні гематологічні захворювання тощо. 

Лікарка пояснила, як працює вакцинація і чому її слід робити. Справа в тому, що вірус COVID викликає імунну відповідь повільніше, ніж інші, наприклад грип. Захисні антитіла починають вироблятися приблизно з 7-10 дня та досягають максиму за два тижні. Цього часу коронавірусу достатньо, щоб спричинити значну руйнівну дію в організмі людини. Щеплені люди мають «імунологічну пам'ять», їхні захисні сили починають протидіяти вірусу майже одразу. Тому вакцинація на сьогодні – найдієвіший спосіб захистити себе від хвороби або від її негативних наслідків.

Заступник директора Центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Дарницького району м. Києва Наталія Шаповал наголосила, що найкращій час зробити вакцинацію для тих, хто ще не щеплений – зараз. А найкраща вакцина – та, що є в наявності. 

Центри вакцинації працювали та працюють у закладах охорони здоров’я, торговельних центрах. Також керівники підприємств можуть зробити заявку та запросити спеціальні мобільні бригади для щеплення колективів. Вакцини наявні в достатній кількості. 

Наталія Шаповал закликала не забувати про дітей, які також хворіють на COVID-19 і, на жаль, можуть переносити його в тяжкій формі. 

Директор ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Сергій Чумак повідомив, що з початку пандемії у столиці зареєстровано понад пів мільйона, а саме – 512 792 лабораторно підтверджені випадки гострої респіраторної хвороби COVID-19, серед яких 9 460 – летальні. 

Він зазначив, що у 2023 році основні статистичні показники столиці, що характеризують епідемічний процес COVID-19, є дещо вищими за національні. 

Проте станом на 23 березня відзначається позитивна динаміка стосовно рівня захворюваності на COVID-19. Так, у порівнянні з попереднім тижнем кількість підтверджених випадків COVID-19 зменшилась майже на 22%. 

«Та слід зазначити, що в Україні наразі спостерігається протилежна динаміка, і тижневий ріст кількості підтверджених випадків хвороби становить понад 7%», – наголосив Сергій Чумак.

За його словами, протягом тижня, з 17 березня до 23 березня, у місті зареєстровано 1293 випадки захворювання на коронавірус. Були госпіталізовані 158 хворих, померли 12 містян. Одужали за тиждень 1 183 особи.

«Щодо кількості проведених тестувань, то протягом минулого тижня проведено 1 223 дослідження методом ПЛР та виконано 12 049 Експрес-тестів на Ag до SARS-CoV-2», – сказав Сергій Чумак.

Лікарі радять свідомо і відповідально ставитися до свого здоров’я та епідемічної безпеки. Користуватися захисними масками, антисептиками для рук, уникати місць скупчення людей, тримати дистанцію у багатолюдних місцях тощо. Важливо не нехтувати вологим прибиранням та робити регулярні перерви на провітрювання вдома і на роботі. Якщо захворіли – залишайтеся вдома та зверніться до лікаря! 

Та найдієвіший спосіб захистити себе від COVID-19 або його тяжкого перебігу із тяжкими наслідками для здоров’я – вакцинація. На сьогодні це вже клінічно доказано та не викликає жодних сумнівів. Тож ознайомтеся зі схемами та особливостями проведення щеплень і переконайтеся у їх ефективності особисто. Пам’ятайте: ваше здоров’я – ваш особистий внесок у Перемогу. Залиште собі шанс наближати її у повну силу, а лікарям – зосередитися не на лікуванні COVID-19, а на завданні якнайшвидше ставити на ноги наших поранених захисників. 

Додатково.

Вакцинація – єдиний спосіб вберегти себе від важкого перебігу та смерті від COVID-19. Особливо важливо зробити щеплення людям, які мають хронічні захворювання та людям літнього віку. Їм загрожує важкий перебіг хвороби і навіть летальні наслідки.

Як записатись на щеплення від COVID-19:

  • знайдіть адресу та контакти найближчого центру або пункту вакцинації

від COVID-19: https://vaccination.covid19.gov.ua/list;

  • зателефонуйте своєму сімейному лікарю;
  • зателефонуйте в найближчу поліклініку.

Хто і коли має вакцинуватись:

Усі люди старші 18 років мають отримати первинний курс імунізації двома дозами вакцини від COVID-19 (Comirnaty/Pfizer-BioNTech або CoronaVac/Sinovac Biotech) або однією дозою вакцини Janssen (Johnson&Johnson).

Діти від 12 років можуть щепитися від COVID-19 двома дозами вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Вакцинація дітей 5-11 років. В Україні можна щепити дітей віком 5-11 років вакциною Comirnaty (Pfizer). Для щеплення дітей використовують спеціальну вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech, одна доза якої містить втричі менше активної речовини, ніж вакцина для людей 12+.

Інтервал введення між першою та другою дозою становить мінімум 21 день.

З собою потрібно мати свідоцтво про народження дитини та посвідчення особи одного із батьків або опікуна. Також для дітей віком 5-11 років обов’язковою є заповнена інформована згода батьків або опікунів – форма № 063-2/о. Її нададуть в місці проведення вакцинації.

Додаткова доза:

Люди з низкою важких хвороб, у яких міг не сформуватися належний імунітет після двох доз антиковідної вакцини, можуть отримати додаткову дозу вакцини вже через 28-90 днів після другої.

Якщо людина має серйозне захворювання або під час щеплення проходила лікування, яке могло вплинути на її імунну систему, їй слід порадитися зі своїм сімейним або профільним лікарем.

Якщо лікар визначить, що потрібна додаткова доза антиковідної вакцини, він видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою.

Додаткову дозу можна зробити тією самою вакциною, якою ви робили перші дві, або будь-якою іншою вакциною проти COVID-19 за дозволеними в Україні схемами міксування.

Бустерні дози:

1-а бустерна доза:

З часом після вакцинації від COVID-19 поступово знижується рівень імунної відповіді. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу.

Введення бустерної дози дозволяє поновити захист від COVID-19 та подовжити захист.

Бустерну дозу не слід плутати із додатковою. Додаткова доза потрібна людям з ослабленим через важкі хвороби імунітетом. Її роблять через 28-90 днів після базового курсу щеплення та вона не впливає на термін дії COVID-сертифіката.

Люди з ослабленим імунітетом, які отримали додаткову дозу, також зможуть отримати бустерну дозу. Рекомендований термін – через 3 місяці після додаткової дози.

Люди старші 18 років:

В Україні бустерне щеплення можуть зробити всі люди старші 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 5 місяців тому.

Бустерну дозу також можна зробити тією ж вакциною, якою робили базовий курс, або іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Бустерну дозу також можна зробити тією ж вакциною, якою робили базовий курс, або іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Діти віком 12-17 років:

1-ше бустерне щеплення можуть зробити діти віком 12-17 років за наявності достатньої кількості вакцини для груп ризику важкого перебігу хвороби.

Підліткам бустерну дозу рекомендують через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації.

Для бустерного щеплення дітей віком від 12 років потрібно використовувати тільки мРНК-вакцину, яка схвалена до використання у цій віковій групі (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer).

2-а бустерна доза:

Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорослим із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати друге бустерне щеплення.

Як перший, так і другий бустер, можна робити вакцинами Pfizer, Janssen або CoronaVac після первинного курсу будь-якими вакцинами, у тому числі за змішаною схемою.

Інтервал введення дводозних вакцин:

  • CoronaVac/Sinovac – 14-28 днів.
  • Comirnaty/Pfizer – 21-28 днів.
  • змішана схема CoronaVac + Pfizer – 28 днів.

Схеми комбінування вакцин:

Якщо вакцини, якою ви робили першу дозу, зараз немає, друге щеплення чи бустер можна зробити будь-якою наявною вакциною.

Схеми комбінування вакцин, закріплені у позиції Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики від 18.08.2022 року, яка ґрунтується на рекомендаціях Стратегічної консультативної групи експертів з імунізації ВООЗ від 16.01.2021.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]