Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За перші пів року в Київському міському центрі реабілітації дітей з інвалідністю реабілітацію пройшли близько 900 дітей

25 липня 2023 року, 16:50

За перші 6 місяців 2023 року за кошти міського бюджету Київський міський центр реабілітації дітей з інвалідністю забезпечив послугами реабілітації близько 900 дітей. Про це інформує Департамент соціальної політики КМДА.

Зокрема послугами комплексної реабілітації – фізичної, психолого-педагогічної, соціальної – протягом першої половини року скористались 873 дитини з інвалідністю.

За нозологіями послуги комплексної реабілітації отримали:

  • 349 дітей – із порушеннями опорно-рухового апарату, зокрема 271 випадок дитячого церебрального паралічу;
  • 410 дітей, інвалідність яких пов’язана з порушеннями поведінки та психіки, із них – 259 з аутизмом;
  • 15 дітей – із порушеннями слуху;
  • 68 дітей, інвалідність яких пов’язана з порушеннями ока та придаткового апарату;
  • 5 дітей – з онкологічними захворюваннями;
  • 42 дитини, інвалідність яких пов’язана із захворюваннями внутрішніх органів.

Також Центр проводить комплекси занять із дітьми з інвалідністю, спрямовані на здобуття ними навиків самообслуговування. Одним із таких напрямів занять є соціально-побутова орієнтація, мета якої – допомогти дитині з особливостями розвитку здобути та/або покращити базові навички самообслуговування і лагідно інтегруватися до суспільства.

«Заняття із соціально-побутової орієнтації – це не тільки про самостійність у побуті, але й про рівень самооцінки та самоусвідомлення, оскільки успіхи завжди надихають й мотивують до нових звершень, а для малечі кожен новий здобуток – це крок до підвищення рівня самообслуговування», – зазначила директорка Київського міського центру реабілітації дітей з інвалідністю Олена Терещенко.

За її словами відповідно до запиту батьків і з урахуванням вікових особливостей та інтересів на заняттях із соціально-побутової орієнтації діти:

  • вчаться користуватися побутовою технікою – пральною машиною, міксером, праскою тощо;
  • вивчають основи домознавства – ази кулінарії, столовий етикет, правила ведення домашнього господарства тощо;
  • розвивають навички, потрібні для дотримання особистої гігієни, зокрема правила догляду за собою, як правильно чистити зуби, умиватися, користуватися базовими косметичними засобами;
  • трудове навчання (робота з шурупокрутом, молотком або пилкою, виготовлення/ремонт одягу, шиття на швейній машині);
  • працюють у парах або тріо задля розвитку вміння вести спільну діяльність тощо.

У Департаменті зазначили, що у столиці за перші 6 місяців 2023 року з державного бюджету профінансували майже 5 млн гривень на реабілітацію дітей з інвалідністю. Управління праці та соціального захисту населення районних в місті Києві державних адміністрацій уклали 302 договори на компенсацію реабілітації дітей з інвалідністю на суму понад 6 млн грн.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]