Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Терміновий онлайн-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації з коронавірусом у столиці (+повний текст, відео)

10 листопада 2021 року, 10:15

Терміновий онлайн-брифінг мера Києва Віталія Кличка 10 листопада щодо ситуації з коронавірусом у столиці.

Вітаю всіх! Новини сьогодні – вкрай не позитивні…

Ситуація із розповсюдженням коронавірусу в столиці й надалі  погіршується.

За минулу добу в Києві виявили 1740 хворих на COVID-19. Протягом останніх двох тижнів у нас збільшується смертність від вірусу. А за минулу добу – страшна цифра. 73 летальних випадки. І це – не тільки люди похилого віку.

Серед тих, хто померли: 35 чоловіків віком від 26-ти до 85-ти років. Та 38 жінок – від 34-ох до 95-ти років. Збільшилася і кількість хворих дітей. 109 за добу! Зокрема: 57 хлопчиків від 11 днів до 17 років. І 52 дівчинки віком від двох місяців до 17 років.

Збільшується також кількість госпіталізованих до лікарень столиці. Та пацієнтів, які потребують кисневої підтримки. Минулої доби в лікарні потрапили 513 пацієнтів із коронавірусом, підозрою на COVID та пневмоніями.

Все більше госпіталізують хворих на коронавірус дітей. Бо штам «Дельта», як зазначають медики, більш агресивний і вражає багато молодих людей і дітей. І вражає з наслідками та ускладненнями.

На сьогодні у столичних лікарнях перебувають 85 дітей із коронавірусом та підозрою на захворювання. 4 із них – у реанімаціях. Такої кількості дітей в лікарнях не було в усі попередні хвилі вірусу!

Загалом же заповненість ліжок у медзакладах міста сьогодні - 73 відсотки. А в окремих лікарнях - 99-100 відсотків. 85 відсотків госпіталізованих потребують кисневої підтримки. Ліжок із киснем заповнено понад 70 відсотків.

Нагадаю, на сьогодні у місті до прийому хворих на коронавірус підготовлені понад 6 тисяч ліжок. З них близько 90 відсотків у комунальних медзакладах забезпечені киснем. Також у столиці є майже 500 апаратів штучної вентиляції легень.

Як я вже сказав, збільшується кількість хворих дітей. Тому наступного тижня учні, зокрема, молодшої школи (1-4 класів), за парти ще не повернуться. І продовжать навчання в дистанційному режимі.

 Ми не можемо ризикувати здоров’ям  дітей. А також – їх родин і близьких. Бо чимало дітей переносять вірус навіть безсимптомно, але можуть заразити близьке оточення. Я прошу батьків, які наполягають на відкритті шкіл, відповідально і з розумінням поставитися до заходів безпеки, що запроваджує міська влада. Піклуйтеся про своїх близьких! Не будьте легковажними. Далеко не всі сьогодні легко і без наслідків хворіють на коронавірус.

Давайте говорити серйозно: ми сьогодні – на війні! Де невидимий вірус стрімко розповсюджується і вражає і вбиває все більше громадян. Так давайте будемо єдиним фронтом боротися з цією заразою! Давайте будемо сильними і свідомими. Тільки разом ми подолаємо цей виклик. Ви думаєте, зможете безболісно і швидко перехворіти? Можливо... Але ж подумайте про своїх дітей. Про свої батьків. Братів і сестер…

Мені щодня телефонують десятки людей. Одні просять допомогти госпіталізувати своїх близьких. Інші – поховати… У нас черги в ритуальну службу за довідками про смерть. І черги в крематорій. У нас черги із швидких у приймальних відділеннях лікарень. Хтось не вірить у це і говорить усілякі дурниці?! То підіть і подивіться! Поговоріть із лікарями та родичами хворих.

Київ перебуває в червоній зоні. І ситуація погіршується. Головне, до чого я закликаю: дотримуйтесь правил безпеки – маски, антисептики, дистанція. Вакцинуйтеся! Не відвідуйте публічні місця без нагальної потреби. Не користуйтеся громадським транспортом, якщо в цьому немає гострої необхідності! Не ігноруйте небезпеку. Це може надто дорого коштувати… І ви наражаєте на небезпеку не тільки себе. Ви нехтуєте здоров’ям своїх близьких!

Ми не закрили заклади, торгові центри, транспорт – для вакцинованих та людей з тестами. Але ситуація погіршується. Давайте не доводити її до повного локдауну. Бо система охорони здоров’я працює вже на межі. Бо щодня помирають десятки людей. Щодня – понад тисяча-півтори нових хворих. Так довго тривати не може…

І, на жаль, багато вірусних нігілістів розуміють це тільки потрапивши в реанімацію. І потім звинувачують усіх, але не себе.

Зауважу, що на сьогодні, хоч Київ і є лідером з вакцинації в Україні, але ми повинні мобілізуватися і показати, що можемо дати відповідь і захиститися від вірусу!

Вакцина є. Пункти, де можна отримати щеплення, працюють. Ідіть і вакцинуйтеся! Бо якщо ми навіть цього зробити не можемо, то як будемо перемагати і будемо успішними в усьому іншому?

А ми повинні перемогти! Бережіть себе! До зустрічі!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]