Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

27 квітня 2020 року, 11:00

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Повний текст під відео.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати киян про ситуацію в столиці. Та про те, що робить міська влада.

Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно пiдтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася ще на 32 людини. Двоє з них – медики.

Один випадок за минулу добу – на жаль, летальний. Усього в столиці від коронавірусу померли 23 людини.

Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні – 1 220.

Захворіли:

11 жінок віком від 25-ти до 68-ми  років.

Та 21 чоловік від 18-ти до 71-го року.

Із чоловіків, у яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, – 20 семінаристів з Києво-Печерської Лаври.

Одного пацієнта госпіталізували до Олександрівської лікарні. Інші лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

Ми всі сподіваємося, що динаміка захворювання в столиці не зростатиме. І ми робимо все для цього. Щоб нарешті почати запроваджувати послаблення.

Щоб бізнес працював, щоб економіка оживлялася. Щоб місто поступово поверталося до звичного життя.

Але дуже важливими будуть наступні два тижні. Головне – щоб у нас різко не збільшилася кількість хворих.

Саме тому закликаю всіх дотримуватися елементарних правил! Бо багато хто вже розслабився і недооцінює загрози.

Я розумію, що всі втомилися. Розумію, що ресурси в людей закінчуються.

Що бізнес і підприємства повинні працювати. Це потрібно і місту. Бо бюджет столиці поповнюється тими, хто працює.

Але тільки разом, спільними зусиллями, ми зможемо подолати цей виклик і вийти із кризи!

Щодо підтримки бізнесу. Як ви знаєте, столиця ухвалила низку рішень, що в компетенції міської влади, для підтримки малого і середнього бізнесу.

Ми запровадили 50 відсотків знижки на сплату за оренду комунального майна для підприємців. А тих, хто не працює під час обмежень, – взагалі звільнили від сплати. (Вони платять символічну 1 гривню).

Також, з 1 березня до 30 квітня фізичних осіб-підприємців звільнили від сплати єдиного соціального внеску.

Столичні підприємці можуть скористатися послугою «часткового безробіття» на період дії обмежень. Для її отримання потрібно звернутися до Центрів зайнятості за місцем реєстрації як платника єдиного внеску. Також почали діяти «кредитні канікули». На час обмежувальних заходів підприємців звільнили від кредитних виплат. Київрада виділила кошти на відновлення програми фінансово-кредитної підтримки малого та середнього бізнесу.

Київ, як я говорив, готується до послаблення обмежень і відновлення економіки міста.

Ми вже підготували необхідні для цього рішення і маємо план послідовних дій.

Але не всі важливі і необхідні кроки – в повноваженнях місцевої влади. І є рішення, що в компетенції уряду і Верховної Ради.

Тому, я переконаний, Кабінет Міністрів і парламент повинні невідкладно:

Збільшити розмір бюджетної програми на відкриття підприємницької діяльності. Сьогодні в Держбюджеті закладені кошти максимум на 8,5 тисячі майбутніх підприємців. А таких повинно бути – мінімум 100 тисяч.

Ця програма буде спрямована в першу чергу на тих, хто втратив роботу. Та українців, які повернулися з-за кордону і готові створювати бізнес та робочі місця.

Необхідно впровадити державну кредитну програму для виробників, які створюватимуть нові робочі місця. Із нульовою ставкою за кредитом. Так ми зможемо не тільки відновити виробництво, а й використати кризу для імпортозаміщення та збільшення експорту.

Також необхідно надати органам місцевого самоврядування право регулювати розмір і базу оподаткування місцевих податків та зборів. За видами діяльності, вже сьогодні, не очікуючи нового бюджетного року.

Цей перелік може бути довшим. Але ми зараз говоримо про необхідні і реальні кроки, що можливо і необхідно здійснити на найближчих засіданнях парламенту та уряду. Бо бізнес повинен працювати. А люди – заробляти.

Економіка в кризі, з якої її потрібно витягувати. І це треба робити невідкладно.

Сьогодні не до політики і не до популізму та рейтингів. Сьогодні час – оперативних рішень і конкретних дій.

Як ви знаєте, карантин в Україні уряд продовжив до 11 травня. І оприлюднив етапи його майбутніх послаблень.

Зазначу, у Києва є деякі зауваження щодо переліку та послідовності кроків. І цього тижня ми оприлюднимо що на першому етапі пропонує і збирається робити столиця.

Щодо оперативних рішень з інших питань.

Хочу повідомити, що я звільнив заступника голови КМДА Володимира Слончака.

Думаю, ви бачили в новинах, що відбулося вчора пізно ввечері.

Я не дозволю дискредитувати міську владу – в першу чергу тим, хто її представляє!

І вибачаюся перед правоохоронцями та киянами за таку не гідну поведінку заступника голови КМДА.

Я не раз говорив, що нікого покривати не буду! І Володимир Слончак повинен відповідати за свої вчинки за законом. Як і кожен громадянин України.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ

З’явилась інформація, що столичний метрополітен відновить свою роботу не раніше 31 травня. Наскільки це правда?

Підкреслю, що, насправді, столичний метрополітен не давав жодної офіційної інформації про дату відновлення роботи підземки. А новина, яку підхопили і розповсюдили деякі ЗМІ, – фальшивка. Її взяли з Telegram-каналу нібито столичного метро. Але у метрополітену такого каналу немає. І, на жаль, далеко не всі ЗМІ звернулися за офіційним підтвердженням подібної «інформації».

Тому звертаюсь до журналістів – завжди перевіряти інформацію перед тим, як її оприлюднити.

Також нагадаю. Згідно з постановою уряду обмежувальні заходи, в тому числі щодо роботи метро, продовжені до 11 травня. Після цього, зважаючи на епідеміологічну ситуацію, будуть ухвалені подальші рішення.

Підкреслю, що рішення про закриття метро в Києві, Дніпрі та Харкові ухвалював уряд. І відновлення роботи метрополітену залежатиме, відповідно, від рішень Кабінету Міністрів.

І хочу повідомити, що поки метро не перевозить пасажирів, у підземці відбуваються ремонти на станціях.

Так, наприклад, на станції «Палац спорту» тривають роботи із заміни колій. Раніше це робили тільки вночі і в дуже стислі терміни. Сьогодні є можливість виконувати ремонт у денні зміни.

Спеціалісти метрополітену працюють зараз на всіх станціях. Міняють системи освітлення. Перевіряють системи пожежної безпеки, вентиляційного та насосного обладнання. Тривають ремонти ескалаторів. А вже найближчими днями на трьох станціях метрополітену – «Арсенальній», «Сирець» та «Лук’янівській» – розпочнуть встановлення обладнання для пересування людей з інвалідністю.

Невеличкий репортаж про те, що відбувається сьогодні в столичній підземці.

Питання від каналу ICTV

Чи отримала столиця вітчизняні ПЛР-тести? Чи взагалі вистачає ПЛР-тестів?

Я вже говорив, що лабораторно досліджують ПЛР-тести в Києві в трьох установах. Це: Олександрівська лікарня, міська лікарня номер 4 та «Київський міський лабораторний центр МОЗ України».

Сьогодні там використовують тести та реактиви, що місто закупило в Китаї та Південній Кореї.

Поки столиці таких тестів вистачає.

Але, хочу зазначити, що лабораторії працюють практично в режимі нон-стоп. Щодня в них здійснюють понад 400 досліджень. А вчора, наприклад, опрацювали близько 700 зразків.

Загалом, за цей час у столиці зробили вже майже 12 700 досліджень зразків.

Тому – запаси тестів треба регулярно поповнювати.

Також зазначу, що тестування в Києві проводять і мобільні бригади медиків, що виїжджають додому до пацієнтів.

Наприклад, вчора відібрали 160 зразків у пацієнтів з підозрою на коронавірус.

Усього від початку роботи мобільних бригад відібрано понад  4700 зразків біоматеріалу.

Щодо вітчизняних тестів. Нам відомо, що перша партія українських ПЛР-тестів надійшла в розпорядження Міністерства охорони здоров’я. За словами профільного міністра, 200 тисяч тестів почали передавати в лабораторії по всій Україні. І очікують на постачання ще майже 400 тисяч ПЛР-тестів, що розробили в Інституті молекулярної біології і генетики Академії наук України.

Столиця таких тестів поки не отримала. Хоча Київ проводить найбільшу кількість тестувань. І потребує великої кількості тестів.

Зокрема, зважаючи на те, що одному хворому потрібно зробити 3 дослідження.

Питання від телеканалу «Еспресо»

Скільки людей щодня перевозить громадський транспорт столиці за спецквитками? Яка кількість транспорту працює на маршрутах?

Після тимчасового припинення роботи метрополітену все навантаження взяв на себе наземний громадський транспорт. Він сьогодні працює в обмеженому режимі – тільки за спецквитками.

І перевозить щодня понад 40 тисяч пасажирів. Це – медики, співробітники поліції та рятувальники, працівники стратегічних підприємств, що забезпечують життєдіяльність міста.

Загалом на маршрути в столиці виходить 300 одиниць транспорту. Автобуси, тролейбуси i трамваї комунального підприємства «Київпастранс». Графік маршрутів складається з урахуванням пасажиропотоку. І постійно коригується.

У години пік на лініях працює максимальна кількість транспорту.

Обслуговують його 11 транспортних депо міста. Там же забезпечують обов’язкову дезінфекцію рухомого складу. Як перед виїздом на лінію, так i впродовж дня. Крім того, всі водії та кондуктори забезпечені засобами захисту – масками. За цим слідкують у кожному депо.

Я дякую вам за увагу.

Не нехтуйте правилами! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]