Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Фахівці «Київводоканалу» обговорили з французькими партнерами проект оновлення та реконструкції водопровідного господарства

09 лютого 2021 року, 12:20

За підтримки міської влади ПрАТ «АК «Київводоканал» уже декілька років працює у напрямі отримання фінансування для реалізації першочергових проєктів реконструкції водопровідних об’єктів. Про це повідомляє водопостачальне підприємство.

«Багато робіт на водопровідних об’єктах ми виконуємо за рахунок власної інвестиційної програми. Але цих коштів недостатньо для оновлення всіх важливих об’єктів, тож ми разом із міською владою залучаємо міжнародні організації для фінансування проектів капітального ремонту та реконструкції водопровідного господарства», – сказав генеральний директор «Київводоканалу» Дмитро Новицький.

Підприємство вже отримало попереднє погодження щодо можливості отримання фінансування в рамках програми «Французькі пільгові казначейські кредити» від уряду Франції.

Позитивне рішення про надання пільгового кредиту французькою стороною було оголошено 26 листопада 2020 року на засіданні Міжурядової українсько-французької комісії з економічного співробітництва, яке проходило під керівництвом заступника міністра внутрішніх справ Сергія Гончарова.

Попередньо обговорена сума кредиту – 35 млн євро з опціоном збільшення на 15-20 млн євро.

У рамках цієї програми 8-9 лютого відбувся візит французької делегації до «Київводоканалу». Головна мета зустрічі – оцінка проєктів та доцільності їх реалізації незалежним технічним експертом Олів’є Фостіні.

Під час візиту гості відвідали об’єкти водопровідного господарства, які підлягають реконструкції, а також зустрілися з представниками органів місцевої влади та регулятора (НКРЕКП).

Проєкти, які плануються до реалізації в рамках програми:

  1. Впровадження технології попередження гідроударів на Дніпровській та Деснянській водопровідних станціях.

У зв’язку з тривалою експлуатацією і зносом обладнання та мереж на станціях відбуваються часті аварійні ситуації, пов’язані з гідроударами, що виникають у зв’язку з зупинкою застарілого насосного обладнання при неконтрольованих зворотних потоках великих обсягів води.

Технологія попередження гідроударів забезпечить стабільну роботу водопровідного обладнання та мінімізує ризики відключення водопостачання у споживачів через аварійну ситуацію пов’язану з гідроударом, а також вторинного забруднення води у мережі.

  1. Реконструкція двох водоводів Д=1 000 мм від Деснянської ВС ІІ-го підйому до існуючих камер в районі Набережного шосе (загальна довжина 2-х ниток 15,2 км).

Водоводи належать до основних магістральних мереж міста Києва, які транспортують воду з Деснянської водопровідної насосної станції ІІ-го підйому і постачають центральну частину міста (20-25% населення).

Реалізація цього заходу дозволить значно зменшити втрати питної води та підвищити якість надання послуг з централізованого водопостачання.

  1. Також розглядається можливість включення проекту: «Впровадження технології очищення промивних вод на Деснянська водопровідної станції» в обсяг наданого кредиту.

Цей проєкт є пріоритетним до реалізації до 2022 року в рамках запобігання скиданню промивних вод у річку після підготовки води, що є однією з основних екологічних проблем Києва, яка не вирішувалась десятиліттями.

«Цей проєкт дуже важливий з кількох причин, адже має соціальну, екологічну і економічну складову. За останні роки житлова забудова підійшла впритул до санітарних зон наших об’єктів, і тепер мешканці прилеглих житлових масивів можуть спостерігати, як відбуваються скиди промивних вод у річку, що викликає справедливе обурення. Важливою є екологічна складова, адже вимоги щодо скидів промивних вод у поверхневі джерела стали більш жорсткими. Із цим пов’язані і фінансові питання, адже за порушення норм скидів підприємство буде змушено платити штрафи. Реалізація проєкту також дозволить скоротити технологічні витрати води на 7-10%, і тим самим заощадити додаткові кошти», – сказав Дмитро Новицький.

Наступним етапом французької адміністративної процедури стане засідання Міжвідомчої комісії з питань фінансування, що заплановано на 18 березня у Парижі, під час якого буде прийнято рішення про надання пільгового кредиту Казначейства Франції для реалізації цих проєктів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]