Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Фракція «УДАР» Віталія Кличка в Київраді звернулася до СБУ з приводу поширення недостовірної та маніпулятивної інформації про стан станцій метро

28 лютого 2024 року, 12:41

Поширення недостовірної та маніпулятивної інформації щодо нібито загрози підтоплення станцій метро «синьої» лінії у зв’язку з підняттям рівня ґрунтових вод зменшує рівень довіри до Київського метрополітену як надійного цілодобового укриття та безпечного транспорту. Крім того, інформація щодо нібито зриву строків виконання відновлювальних робіт біля станції метро «Деміївська» через нібито зупинку робіт у вихідні дні створює напружений стан у суспільстві. Такі маніпуляції в подальшому можуть призвести до збурення суспільства в умовах правового режиму воєнного стану, а також можуть бути використані державою-агресором для підривної діяльності проти України.

Про це у своєму зверненні до Служби безпеки України заявили депутати Київської міської ради від фракції «УДАР» Віталія Кличка.

Зокрема, депутати Київської міської ради просять СБУ перевірити мотиви розповсюдження депутатом Київради Андрієм Вітренком недостовірної та маніпулятивної інформації щодо роботи столичного метрополітену.

«Заяви про загрозу підтоплення станцій метро є необґрунтовані, оскільки Андрій Вітренко не є експертом і фахівцем у питаннях цивільного захисту, транспорту, метрополітену чи утримання та обслуговування об’єктів критичної інфраструктури. Водночас подібні заяви створюють у мешканців помилкове ставлення щодо нібито аварійного стану тунельних споруд і станційних комплексів метрополітену, а також щодо неможливості забезпечення метрополітеном укриття населення під час повітряної тривоги», – йдеться у зверненні депутатів Київської міської ради.

Так, за інформацією КП «Київський метрополітен», через масове поширення недостовірної інформації щодо нібито аварійного стану тунельних перегонів зменшилася кількість людей, які використовують підземні станції як укриття.

Як зазначають у комунальному підприємстві, столична підземка облаштована необхідними технологічними інженерними системами, зокрема щодо відкачування ґрунтових, атмосферних і виробничих стічних вод від споруд метрополітену в міську водостічну мережу. Уся вода, що надходить до споруд, через спеціальні водовідвідні мережі відкачується насосними агрегатами. Фахівці підприємства щоденно контролюють дебіт води, а також регулярно проводять огляд, обслуговування та утримання інженерних систем і насосного обладнання для забезпечення їхньої безперебійної роботи.

У «Київському метрополітені» також зауважили, що не отримували від Андрія Вітренка запитів або звернень щодо загрози затоплення станцій і тунелів метрополітену, можливості закриття функціонуючих станцій, неготовності метрополітену до весняних паводків, графіка робіт підрядною організацією виконання аварійно-відновлювальних робіт тунельного перегону між станціями «Либідська» та «Деміївська». А отже і не надавали жодної інформації, на основі якої можна було б робити якісь висновки та передбачення.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]