Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ продовжує співпрацю з NEFCO: в енергоефективність дитячих садків та шкіл спрямують понад 1 млн євро інвестицій

30 січня 2024 року, 15:23

Міська влада Києва продовжує співпрацювати з міжнародними донорськими організаціями для підвищення енергоефективності будівель. Насамперед йдеться про заклади соціального значення – дитсадки, школи, медичні заклади тощо. Минулого року місту вдалось залучити черговий грант від Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO). Про це в ефірі радіо «Київ» повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO) – організація, що утворена п’ятьма європейськими країнами: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією. Працює вже більше 20 років, надаючи фінансову підтримку екологічно важливим проєктам та програмам, що націлені на зниження споживання енергоносіїв. Київ розпочав співпрацю з NEFCO в 2014 році, виконавши за цей час десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації в закладах соціального спрямування. Минулого року Київ уклав нову грантову угоду з NEFCO на залучення понад 1 млн євро в енергоефективні проєкти.

«У питанні енергомодернізації закладів соціальної сфери нам допомагають міжнародні партнери, зокрема NEFCO, який надає грантові кошти. Адже, крім економії, надзвичайно важливим є створення комфортних і безпечних умов. Окрім комплексу технічних заходів запроваджена система диспетчеризації, що дозволяє дистанційно регулювати постачання тепла і не витрачати його марно. Це особливо важливо під час канікул чи на вихідних, коли постачання тепла можна звести до технічно прийнятного мінімуму», – сказав Петро Пантелеєв.

Він зазначив, що у столиці активно впроваджується на практиці механізм ЕСКО-договорів, коли до енергоефективних заходів в дитячому садочку чи школі залучаються приватні інвестиції.

«Вкладені кошти інвестор повертає за рахунок економії на енергоресурсах. Тобто всі зацікавлені в тому, щоб проєкт мав якомога вищу енергоефективність. Інвестор швидше повертає вкладені кошти, а школа чи дитсадок отримує економію та комфортні умови для дітей. У результаті економить і бюджет столиці, адже комунальні послуги в закладах соціальної сфери фінансуються коштами міста»,– наголосив Петро Пантелеєв.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]