Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Мережі Києва потребують модернізації, водночас це питання виваженого і комплексного підходу, а не ситуативних рішень – Петро Пантелеєв

30 січня 2024 року, 15:29

Теплові і водопровідні мережі столиці, більшість із яких прокладені ще в радянські часи, потребують модернізації. До повномасштабного вторгнення росії понад 350 км тепломереж Києва замінили на нові й сучасні, зокрема й заміну теплових вузлів та супутнього обладнання. І лише такий комплексний підхід є виправданим, адже існує низка об’єктів, наприклад, міст Патона, де можлива лише повноцінна модернізація, враховуючи кількість наявних там комунікацій. Про це в ефірі радіо «Київ» заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, в середньому і на теплових, і на водопровідних мережах стається понад дві тисячі аварійних ситуацій щороку.

«Потрібно ремонтувати, робити розриття, міняти ділянки трубопроводу – це поточна робота. Згадаймо 2018 рік, коли в управління міста перейшла система теплопостачання, і були інвестовані колосальні кошти для заміни найбільш аварійних мереж. Це виправдало себе – на теплових мережах уже не стільки пошкоджень. Зараз такого фінансування немає, але своїми силами навіть під час війни «Київтеплоенерго» замінило 40 км тепломереж улітку минулого року. Але латати експлуатаційні пошкодження обов’язково треба до моменту, коли буде можливість їх замінити», – сказав заступник голови КМДА.

За його словами, треба розрізняти вимушені аварійні ліквідації та комплексну заміну.

«Під час гідравлічних випробувань на мосту Патона стається пошкодження, всі бачать видовищний фонтан. Міст потребує повної реконструкції, а трубопровід є невід’ємною складовою мосту. Не можна щось окремо робити з конструкціями мосту, які є цілісним об’єктом», – зазначив Петро Пантелеєв.

Він зауважив, що до повномасштабної війни йшлося про інновації та розвиток.

«Ми залучили кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Але через повномасштабну війну є проблема їх фактичного використання. Уже оформлена відповідна угода, яка ратифікована і затверджена Київським міським головою. Загальна сума – 140 млн євро. Ці кошти мали бути спрямовані не лише на заміну мереж, а й на інші проєкти модернізації системи теплопостачання, зокрема інструменти управління, заміни та модернізації обладнання на ТЕЦ. Зараз місто сподівається, що міжнародні партнери, аналізуючи поточний стан ТЕЦ і факти пошкоджень через ворожі обстріли, розуміють необхідність спрямування цих коштів на відновлювальні роботи», – сказав заступник голови КМДА.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]