Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ у партнерстві з NEFCO модернізує індивідуальні теплопункти та системи опалення в 437 освітніх закладах бюджетної сфери

04 лютого 2020 року, 10:34

Київ продовжує співпрацю з Північною екологічною фінансовою корпорацією (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO), із якою у 2019 році була укладена кредитна угода та підписаний договір про надання гарантії для фінансування проекту, в рамках якого протягом 2020 року в 437 школах і дитсадках проведуть енергоефективні заходи. Про це під час візиту до дитячого садка № 471 із заступником міністра закордонних справ Норвегії паном Аудуном Халворсеном повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

 Загальна вартість проекту складає 7,25 млн євро, зокрема: кредит NEFCO – 5 млн євро (68,9 %), грант фонду «Норвезько-Українська ініціатива енергоефективності» – 1,3 млн євро (17,9 %), співфінансування Києва – 0,95 млн євро (13,0 %). 

«У закладах, які включено до проекту, застаріла система теплопостачання, немає належної ізоляції мереж, відсутня система погодного регулювання тощо. Як наслідок наявні великі втрати тепла. Планується, що в результаті реалізації спільного з NEFCO проекту буде зменшено споживання тепла на 15 830 Гкал/рік, а викиди CO2 на 5 607 т/рік», – зазначив Дмитро Науменко.

Він зауважив, що цей проект не лише дозволить значно зменшити споживання енергоресурсів і негативний вплив на довкілля, але і сприятиме створенню комфортних умов для навчання та роботи 186 тисяч дітей і працівників закладів бюджетної сфери.

«Київ давно ефективно співпрацює з NEFCO, зокрема, у 2014-2019 роках було успішно реалізовано спільний проект, у рамках якого термомодернізували 17 дошкільних закладів освіти, у 33 столичних школах замінили неефективне освітлення на LED, відновили 254 старі індивідуальні теплові пункти і встановили нові у 26 закладах освіти. Результат перевищив очікування, при тому, що проект був реалізований у межах бюджету. Загалом за результатами моніторингу впровадженого проекту, на початок 2020 року отримано ефект у вигляді зменшення викидів СО2  на 43 тис. тонн, а  скорочення споживання енергоресурсів складає 124 тис. Гкал», –  повідомив Дмитро Науменко.

Директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури від імені Київської міської державної адміністрації висловив вдячність заступнику міністра закордонних справ Норвегії пану Адуну Халворсену та представникам NEFCO за ефективну співпрацю, важливий внесок у розвиток енергоефективності Києва та сприяння зменшенню негативного впливу на довкілля.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]