Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ визначився із власною смарт-спеціалізацією

19 грудня 2019 року, 18:01

 Фармацевтика, інформаційно-комунікаційні технології та креативні індустрії визначено як основі напрями смарт-спеціалізації міста Києва. Відповідне рішення ухвалено депутатами під час засідання Київради.

«Департамент економіки та інвестицій КМДА спільно з Інститутом економіки та прогнозування Національної академії наук України провели роботу щодо визначення напрямів смарт-спеціалізації, яка у повній мірі відповідає рекомендаціям експертів ЄС», – повідомила директорка Департаменту економіки та інвестицій Наталія Мельник.

За її словами, зокрема, було проведено кількісний та якісний аналіз наявних статистичних даних, відкрите обговорення можливих напрямів смарт-спеціалізації, перспектив їх розвитку.

«Таким чином, відібрано основні напрями смарт-спеціалізації м. Києва та розпочато процес підприємницького відкриття», – додала Наталія Мельник.

За кожним із смарт-напрямів проведено SWOT-аналіз із визначенням сильних та слабких сторін кожної обраної галузі, можливостей розвитку та загроз, що можуть стримувати його розвиток.

Таким чином, визначено, що найбільший вплив на економіку міста, експортний, високий підприємницький, науковий та інноваційний потенціал мають такі види діяльності як «Комп'ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність», «Виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів»; «Надання інформаційних послуг»; «Виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм, видання звукозаписів» та «Рекламна діяльність і дослідження кон’юнктури ринку».

За словами Наталії Мельник, визначення пріоритетних, а головне – інноваційних напрямів розвитку міста – це лише перший крок, як у процесі розроблення Стратегії розвитку м. Києва на новий період на засадах смарт-спеціалізації, так і в процесі повної трансформації економіки міста і переорієнтації пріоритетів діяльності міської влади. Пріоритети, цілі та завдання щодо розвитку напрямів смарт-спеціалізації мають увійти до Стратегії розвитку міста до 2035.

«Заходи та конкретні проєкти щодо сприяння розвитку унікальних і конкурентоспроможних видів економічної діяльності міста будуть інтегровані в План заходів із реалізації Стратегії, міські цільові програми, програми економічного і соціального розвитку м. Києва», – зазначила Наталія Мельник.

Наразі смарт-спеціалізацію міста Києва вже частково враховано у змінах до Програми економічного і соціального розвитку на 2018-2020 роки, проєкті Плану заходів на 2019-2020 роки з реалізації Стратегії до 2025 року, кількох міських цільових програмах.

«Схвалення основних напрямів смарт-спеціалізації столиці дозволить нам продовжити роботу з розроблення проєкту Стратегії на новий період та імплементації всіх програмних документів до сучасних реалій, а також мати можливості  щодо фінансування проектів зі структурних фондів ЄС, міжнародних організацій, грантів», – зауважила Наталія Мельник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]