Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада звернулася до Верховної Ради і Кабміну щодо вирішення питання занесення об’єктів культурної спадщини Києва до Держреєстру нерухомих пам’яток України

13 травня 2021 року, 13:10

Київська міська рада звернулася до Верховної Ради і Кабінету Міністрів України з проханням вжити заходів щодо вирішення питання занесення об’єктів культурної спадщини міста Києва до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Таке звернення підтримали сьогодні, 13 травня, 84 депутати на пленарному засіданні ІІ сесії Київської міської ради ІХ скликання.

У Київській міській раді зазначають, що облік пам’яток – це перший етап на шляху здійснення пам’яткоохоронної політики держави, вихідна ланка, з якої починається весь комплекс охоронних заходів, необхідних для тієї чи іншої пам’ятки. Тому на сучасному етапі питання організації обліку пам’яток є найбільш актуальним.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА щорічно забезпечує підготовку облікової документації та подання пропозицій до Міністерства культури та інформаційної політики України для занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За останні три роки та перший квартал 2021 року направлено 32 подання про занесення 1509 пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Однак із поданих об’єктів культурної спадщини Міністерство видало накази лише щодо 23 об’єктів. А протягом останніх років наказів про занесення об’єктів до Держеєстру нерухомих пам’яток України Міністерство взагалі не видавало.

У Київській міській раді підкреслюють, що збереження культурної спадщини має бути пріоритетним завданням усіх гілок влади та місцевого самоврядування. Так, Київрада звернулася до Кабінету Міністрів із проханням доручити Міністерству культури та інформаційної політики України невідкладно розглянути в повному обсязі подання, які направляв Департамент охорони культурної спадщини КМДА, для занесення щойно виявлених об’єктів міста Києва до Державного реєстру нерухомих пам’яток, а також вжити заходів та у подальшому забезпечити роботу Міністерства, відповідно до вимог пам’яткоохоронного законодавства.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]