Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Мешканцям будинків з автономними котельнями, де зафіксовані борги за газ і є проблеми з їхнім технічним обслуговуванням, необхідно створити ОСББ

15 листопада 2023 року, 13:55

Вирішити проблему з теплопостачанням у будинках з автономними газовими котельнями можливо за умови самоорганізації мешканців та їхньої безпосередньої участі в управлінні будинком. Шляхом проведення будинкових зборів співвласники зможуть обирати та контролювати обслуговуючу компанію, на яку будуть покладені обов’язки належного утримання інженерних мереж та обладнання. В іншому випадку, як свідчить практика не лише Києва, а й інших міст України, котельні, індивідуальні теплові пункти (ІТП), системи протипожежної сигналізації й димовидалення за кілька років доводяться до жахливого технічного стану, і витрати на їхній ремонт і приведення в робочий стан значно вищі. Ці витрати в будь-якому випадку лягають на плечі співвласників будинку. Про це заявив радник заступника голови КМДА та член Координаційної ради КМДА з питань сприяння створенню ОСББ та ЖБК Олексій Тихонов.

Він зауважив, що відповідно до чинного законодавства житлові будинки перебувають у спільній сумісній власності мешканців. І там, де співвласники створили ОСББ чи ЖБК і працює механізм прийняття колективних рішень та проєктивної ролі будинкової громади, подібних проблем не виникає.

«У той же час, маємо низку адрес (це будинки, що вважають новобудовами) у Голосіївському, Печерському, Подільському, Солом’янському, Дніпровському районах Києва, які досі не підключені до опалення через відсутність угод на постачання газу, незадовільний стан котелень. Усі ці будинки об’єднує одна проблема – вони опалюються окремо від індивідуальних котелень. На жаль, мешканці, які купували тут квартири і після заселення, не скористалися правом, як власники, на обрання моделі управління самостійно чи управляючої компанії для своїх будинків і на обладнання яке постачає їм опалення. Це призвело до того, що компанії, які призначав забудовник кожному з цих об’єктів, накопичували великі борги за спожитий газ, а котельні – в занедбаному стані, і вони технічно не можуть нормально працювати й подавати тепло», – сказав Олексій Тихонов.

Фахівець зазначає, що найбільш дієвим рішенням для мешканців стане процедура створення ОСББ після того, як у будинках буде надано більшу половину прав власності на квартири та житлові приміщення. Він також нагадав, що співвласники будинків з індивідуальними котельнями або ті, хто збирається купувати квартири в таких будинках, мають бути обізнані. Адже згідно зі статтею 22 Закону України «Про теплопостачання», борги за газ разом з обладнанням переходять до нового власника чи користувача. Тобто незалежно від того, хто буде обслуговувати цю котельню, заборгованість буде переадресована на власників.

«Також звертаю увагу, що відсутність договору реструктуризації за борги призводить до збільшення боргів за рахунок штрафу, пені та судових витрат. На цю категорію не поширюється мораторій щодо нарахувань цих штрафів та пені. Тому звертаюся до всіх мешканців, хто проживає саме в таких будинках, які я назвав, або які ще не знають про наявність боргу – вчасно звірити фінансову складову і почати самоорганізовуватись», – сказав Олексій Тихонов.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]