Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Мовний турнір, радіодиктант, стендап, онлайн-челендж, конкурси, флешмоби та інші інтерактивні заходи пройдуть у Києві під час Тижня української писемності та мови

19 жовтня 2023 року, 15:32

Мовний турнір, радіодиктант, виставки, майстер-класи, дискусії, стендап для молоді, онлайн-челендж та інші інтерактивні заходи відбудуться в Києві під час Тижня української писемності та мови. Про це розповіла сьогодні під час брифінгу заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Вона нагадала, що у зв’язку із зміною церковного календаря, свято Нестора Літописця, а, отже, і День української писемності та мови, ми відтепер відзначатимемо 27 жовтня.

«Київ, як культурна столиця, проведе цілий Тиждень української писемності і мови. Ми підготували доволі цікавий контент, завдяки якому містяни різного віку і різних інтересів зможуть поринути в українськомовне середовище, покращити свої знання і, в разі потреби, напрацювати навички спілкування українською. Адже в умовах війни мова набуває особливо важливого, ключового значення. Вона нас єднає та ідентифікує, а отже є ще одним елементом національної безпеки. Саме тому це один із пріоритетних напрямів столичної влади, яка систематично проводить роботу для зміцнення статусу української мови як державної», – наголосила Ганна Старостенко.

Вона розповіла, що враховуючи важливість і актуальність мовного питання, рік тому столична влада у співпраці з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем і громадськими організаціями розпочала роботу над Міською Концепцією ствердження української мови в усіх сферах столичного життя, яку Київрада ухвалила у квітні.

«Ця Концепція базується на соціологічних дослідженнях, які засвідчують, що переважна більшість – 86% респондентів, які взяли участь в опитуваннях, – визнають своєю рідною мовою українську. Але, на жаль, у повсякденному житті лише половина спілкується нею. Тому Концепція передбачає системний підхід, який дає змогу всім охочим завдяки цікавим, інтерактивним заходам долати застарілу звичку і переходити на українську. У нас уже діє понад 50 мовних клубів, розмовних тренінгів і програм, до яких можна долучитись як онлайн, так і офлайн», – розповіла Ганна Старостенко.

Як зауважив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, Київ залишається в лідерських позиціях у питаннях утвердження та популяризації української мови.

«Столиця є містом прийняття рішень державного характеру, столиця є місцем зустрічі лідерів світових держав, саме Київ задає тон і моду на все, що пов’язане з українською у світі. Впевнений, що Тиждень української писемності та мови у столиці буде справді цікавим, пізнавальним і важливим для утвердження української мови. Я сподіваюся, що разом із тими активностями, які пропонує міська влада, багато інших цікавих речей буде запропоновано представниками бізнесу, громадськими організаціями, які в єдності солідаризуються з нашим рішучим кроком у контрнаступі за визволення України», – сказав Тарас Кремінь.

«Із початку реалізації руху «Єдині» близько 23 тис. киян долучилися до проєкту – брали участь у розмовних клубах та онлайн-курсах. Така велика кількість учасників для нас індикатор того, що ми рухаємося у правильному напрямку. До Тижня писемності та мови всеукраїнський рух «Єдині» проведе форум «Українська – мова Перемоги!». Планується дві дискусійні панелі, на яких зокрема обговоримо мовне питання в Україні та за кордоном. Окрім того, також продовжимо реалізацію курсів із переходу на українську. Нагадаю, уже понад 100 тис. людей підтримали цю ініціативу і своїм прикладом перейшли на українську. У Києві нині діють 12 локацій, де кожен охочий може відвідати розмовні клуби та знайти підтримку в переході на українську», – зазначила операційна директорка руху «Єдині» Софія Денисюк.

Під час Тижня кияни та гості столиці можуть відвідати такі заходи:

  • стрим-бесіда «Переклад – вікно у широкий книжковий світ» з Ярославом Лебеденком – 9 жовтня в Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці (вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 49).
  • стендап для молоді «Жартома» з тренером з імпровізації «Ліги Сміху» Юрієм Кляцкіним – 20 жовтня з 17:00 до 20:00 в IHUB. Учасники заходу зможуть попрактикуватися виступати публічно українською мовою.
  • віртуальна виставка «Мова – душа народу» – з 25 жовтня до 1 листопада в Центральній районній бібліотеці ім. Салтикова-Щедріна.
  • книжкова виставка «Мова – наша зброя» – 26 жовтня в Центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка для дітей.
  • мовний турнір «Мова – країна див» – 26 жовтня в Центральній районній бібліотеці ім. П. Загребельного. 
  • вечір української поезії «Заходь зігрітися» від театральної студії Віталія Ажнова – 26 жовтня в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки.
  • форум «Українська – мова Перемоги!» – 27 жовтня в Мистецькому Арсеналі. На заході в партнерстві з рухом «Єдині», МОН та за підтримки Уповноваженого із захисту державної мови проведуть тематичні панельні дискусії з урядовцями.
  • написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності – 27 жовтня в усіх публічних бібліотеках Києва.
  • онлайн-челендж «Я змінюю звички» – 1-7 листопада в КУ «Київський молодіжний центр».
  • «Сімейний мовний фестиваль» – на початку листопада за організації КУ «Київський молодіжний центр». Учасники заходи можуть відвідати лекцію «Правила, яких потрібно дотримуватися в сім`ях під час переходу на українську мову», майстер-клас «Особливості озвучки українською мовою», мовну гру та інші активності.
  • етично-культурний клуб «Свідомий українець» – з листопада до грудня за сприяння КУ «Київський молодіжний центр». Діятиме лекторій-дискусія у форматі «ютуб подкасту» із громадськими діячами та лідерами думок про українську мову, історію, культуру і традиції.

Також під час Тижня в медіа транслюватимуть такі радіо- та телепрограми:

«Перемикай на українську» – про лексичні, фразеологічні, граматичні особливості української мови. Транслюватиметься в радіо- та телеефірі каналу «Київ»;

  • «Київ Міста» – про сучасних поетів Києва;
  • «Музичний радіоблог» – про видатних українських музикантів і музичні течії XX століття;
  • «Назва має значення» – про людей, чиїми іменами називають вулиці Києва для дерусифікації столиці.

Окрім того, у День української писемності та мови, 27 жовтня, в закладах освіти розпочнеться тематична декада «Українська – код нації».

Інститут післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка підготував для учнів закладів загальної середньої освіти низку заходів.

Мовний марафон для учнів 9-11 класів, під час якого учасники можуть перевірити свої знання з української мови та позмагатися з однолітками. Мета заходу – розвиток свідомого прагнення до вивчення української мови, виховання уваги й поваги до рідного слова, популяризація грамотного спілкування. Відбудеться 26-27 жовтня.

Онлайн-флешмоб «Єдиній, рідній мові – бути!» для учнів 5-9 класів пройде з 23 до 27 жовтня. Захід передбачає запис відео за темою історії української мови та писемності; складання загадок і створення колажів про відомих діячів культури, мистецтва та історії.

Віртуальний поетичний кластер «Поезія сильних духом» для учнів 10-11 класів, що відбудеться з 23 по 27 жовтня. Умовами кластера передбачається запис відео продекламованої напам’ять поезії: про мову й актуальні питання сьогодення, які увиразнюють силу духу українців.

Конкурс учнівських проєктів «Від мови – до ідентичності та традицій» для учнів 9–11 класів пройде з 23 по 27 жовтня. Мета конкурсу – популяризувати українську мову; стимулювати інтерес учнівської молоді до дослідження національної історії й культури. Участь у заході передбачає запис відео на 1,5-2 хв, у якому учні розказують про історію походження та значення свого прізвища.

«Цей Тиждень, сподіваюсь, дасть поштовх усім охочим дати наснагу, впевненість і практику, щоб легко і невимушено перейти на рідну мову в повсякденному житті», – зазначила Ганна Старостенко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]