Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Нові виклики: у столиці підбили підсумки роботи медичної галузі у 2023 році та визначили пріоритетні завдання на 2024-й

01 березня 2024 року, 17:57

Торік медицина столиці, попри воєнний стан, продовжувала розвиватися. Про це говорили сьогодні, 1 березня, на колегії Департаменту охорони здоров’я, де підбили підсумки роботи галузі у 2023 році та визначили пріоритетні завдання на 2024-й. Одним із них лишається допомога військовим і ветеранам.

Участь у колегії взяв перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, який висловив медикам вдячність за роботу.

«Я щиро вдячний за їхню щоденну роботу. Її помічають лише, коли стається якийсь негаразд, а не тоді, коли все добре і все працює. Дякую керівникам установ, які продовжують роботу та нарощують обсяги. Зміна умов фінансування, зміна підходів також відповідним чином серйозно впливає на роботу закладів. І це стосується не лише НСЗУ. Це стосується практично переформатування роботи медзакладів. Я вдячний всім разом і окремо кожному за роботу, яка проводиться і буде проводитись у столичній галузі охороні здоров’я, за оперативне реагування на виклики, на катастрофи, на обстріли», – сказав він.

Окремо Микола Поворозник подякував за роботу з військовослужбовцями, які проходять лікування та реабілітацію у медзакладах столиці.

«Дякую за ставлення до них, за турботу, за реабілітацію, яка надається практично одразу після лікування. За те, що пам’ятаєте: завдяки їм кожен із нас має можливість працювати тут – у тилу, задля Перемоги. Цей рік буде не легшим за попередній. На нас чекають нові виклики. Тому нам потрібно об’єднуватись заради досягнення цілей, які ми перед собою ставимо, та заради розвитку, який необхідний для надання сучасної медичної допомоги пацієнтам», – наголосив перший заступник голови КМДА.

Директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург зауважила, що такі розширені наради дають змогу ґрунтовно проаналізувати діяльність за певний період і зробити висновки, щоб майбутнє планування було ефективнішим.

«Ми не припиняємо створювати можливості для отримання більш якісної та більш доступної медицини для киян. Ми продовжуємо впроваджувати заходи, які на сьогодні єдині серед інших регіонів України. Наприклад, у 2023 році до масштабних скринінгових програм для жінок із раннього виявлення раку шийки матки та раку молочної залози додався скринінг ще однієї розповсюдженої онкопатології. Цього разу чоловічої – раку простати», – прокоментувала вона.

Директорка Департаменту наголосила, що саме раннє виявлення захворювань є найкращою профілактикою тяжких ускладнень і летальності.

Також Валентина Гінзбург відзначила, що серед пріоритетних напрямів медичної галузі лишається допомога військовим і ветеранам: лікування, розвиток інноваційної хірургії (зокрема реконструктивно-пластичної), реабілітація – те, що місто має на високому якісному рівні робити для людей, які борються за наші життя на передовій.

Є позитивні досягнення й у сфері трансплантації. У комунальних лікарнях виконують операції, які раніше можна було зробити лише в медичних клініках третинного рівня – інститутських закладах. Сьогодні київські лікарі проводять операції з пересадки нирок, печінки, серця, а також мультиорганні трансплантації. Підготовлено сучасну базу з урахуванням всіх вимог до приміщень та обладнання для трансплантації кісткового мозку.

«Безумовно, у 2023 році велику увагу наші медики приділяли ментальному здоров’ю киян. У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я столиця активно впроваджує систему заходів із психологічної та фізичної реабілітації цивільним, постраждалим унаслідок бойових дій і безпосередньо військовослужбовцям», – зазначила Валентина Гінзбург.

Так, за курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP» пройшли навчання близько 3 000 співробітників центрів первинної медико-санітарної допомоги. Також на виконання наказу Департаменту у КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія» розпочав роботу тренінговий центр для працівників столичних закладів охорони здоров’я з питань надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки під час кризової ситуації і травматичних подій. У межах співпраці з Ізраїльською коаліцією травми (Israel Trauma Coalition) та за підтримки Київського центру стресостійкості тренінги (онлайн та офлайн) з психологічної самодопомоги і наданню першої психологічної допомоги пацієнтам пройшли 1 240 київських лікарів.

У столиці працюють цілодобові «гарячі лінії» психологічної підтримки, створено Кризовий центр, де люди з тяжкими психологічними станами можуть безкоштовно отримувати допомогу стаціонарно. Є необхідні можливості і для надання амбулаторної медико-психологічної допомоги.

«Я вдячна всім нашим лікарям, медичним сестрам, молодшому медичному персоналу. Усім, хто залишився у столиці, щоб працювати для містян. Окремо хочу вклонитися тим, хто змінив білі халати на камуфляж і відстоює рідну країну на фронті. І тим, хто віддав за нас життя. Впевнена, що вдячність і пам’ять не просто важливі, а й потрібні насамперед нам для Перемоги. Адже наші герої надихають нас працювати для наближення миру ще дужче. Не даремно кажуть, що Перемога виборюється в бою, а гартується в тилу. Нам необхідно бути сильними та єдиними, щоб якнайшвидше повернути мир та спокій на рідну землю», – наголосила Валентина Гінзбург.

Колегія Департаменту охорони здоров’я КМДА (фото – КМДА, Любов Голуб’ятнікова)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]