Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг про заходи, які вживає міська влада у зв’язку із можливою подальшою агресією Росії (+повний текст, відео)

16 лютого 2022 року, 10:37

Онлайн прес-брифінг про заходи, які вживає міська влада у зв’язку із можливою подальшою агресією Росії. 

 Спікери прес-брифінгу:

  • Ганна Старостенко – заступниця голови КМДА з питань охорони здоров’я;
  • Валентин Мондриївський – заступник голови КМДА з питань освіти і науки.

Представники міської влади інформують:

  • про готовність медичної системи столиці до надзвичайної ситуації, пов’язаною із можливим вторгненням Росії
  • як буде забезпечена безпека дітей у закладах освіти у разі надзвичайної ситуації.

Повний текст брифінгу розміщено під відео.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський:

Добрий день! Я відповім на запитання, що цікавлять киян, питання, які дуже часто нам задають, які пов’язані з інформаційною ситуацію, з можливими ризиками і загрозами, які існують і для нашої країни, і для нашого міста.

Якщо починати коротко, я хотів би сказати кілька загальних фраз, які є позицією міського голови і всієї великої команди міської влади. Ніякої паніки: ми всі працюємо у штатному режимі щодня. Працюємо чітко, злагоджено. Ми повністю володіємо всією інформацією, яка є. І життєзабезпечення міста відбувається у звичному режимі, звичному графіку. Ніяких збоїв немає. Тому я прошу це сприймати як факт, як даність. Ми працюємо. Всі на робочих місцях. І в районних адміністраціях всі служби працюють, і в міській адміністрації всі виконують свої функції, свої завдання, які ставить перед нами міський голова. Робимо місто комфортним і виконуємо ті функції, які дають можливість відчувати себе затишно в нашому місті.

Що стосується мого напрямку, моєї відповідальності і питань, які останні кілька днів звучать з інформаційних повідомлень, соціальних мереж. Ми зібрали питання основні, які стосуються діяльності освітніх закладів у нашому місті. Це пов’язано і з інформацією про ймовірну військову загрозу. Хотів би відповісти на ці запитання і розповісти, яка позиція міста і міської влади.

Усі заклади освіти – шкільні, дошкільні і позашкільні – працюють у штатному режимі. Все працює, дітки ходять до школи, забезпечені харчуванням, навчальна програма виконується, дітки отримують знання. І ніякої паніки бути не повинно.

Наступне. На всі питання, які звучать дуже часто, зокрема, й провокаційні, про те, готові школи чи не готові, як побудовано процес укриття, хочу дати чітку відповідь: всі заклади освіти, школи в даному випадку, знають як діяти в позаштатних ситуаціях. Кожен директор школи і кожен вчитель несе персональну відповідальність за здоров’я і безпеку дітей. Ми, як дорослі, маємо розуміти, що наше основне завдання – це спокій. Ми повинні роз’яснювати дітям як діяти і як вести себе у тій чи іншій ситуації. Головна рекомендація: слухати педагогів, чути їхні рекомендації і діяти відповідно до того, як говорять дорослі. Кожен директор знає, хто як повинен вести себе, хто куди повинен йти, як поводитись із дітьми у тій чи іншій ситуації. Я думаю, що вчора вже бачили на всіх телеканалах новини про те, як це відбувається у школах.

Якщо хтось із батьків (я хочу зараз звернути увагу батьків) говорить про те, що в нашій школі не відбувалось ніяких навчань, то це не значить, що директори не знають як себе поводити. Шкіл 425 у нашому місті тільки комунальних, і я не говорю про приватні ще. І кожен директор проінструктований разом із фахівцями служби надзвичайних ситуацій як йому діяти у позаштатних ситуаціях.

Кілька деталей. Різні групові групи дітей. Уперше, первинно звертаємо увагу на безпеку наймолодших, маленьких діток. У кожній школі, незалежно від того, велике там чи маленьке укриття, для маленьких діток забезпечені укриття, які є в школах різних типів будівництва. Для середньої і старшої школи передбачені укриття, які є неподалік шкіл. Усі ці укриття є сайті міської адміністрації, про це говорив міський голова, служби всі відпрацювали і ми чітко знаємо, де вони є. Кому це цікаво, може обов’язково подивитись, але немає жодного закладу, який би не знав, як діяти в цій ситуації.

Що стосується роботи закладів, то вона налаштована і організована відповідно до тих правил, які ми маємо, і навчальний процес відбувається у звичному режимі. Тим більше, завдячуючи тому, що пандемія спадає, слава Богу, за даними медиків, наші школи вже майже всі вийшли з дистанційного навчання і функціонують у звичайному режимі. Тільки 16 шкіл станом на сьогодні ще працюють на дистанційці. Але я думаю, що 3-4-5 днів до кінця цього тижня і ми матимемо з наступного тижня картину, яка покаже нам, що всі школи вийшли з дистанційки, а це значить, що ми подолали грип, вірус, омікрон і починаємо входити у звичний, нормальний навчальний процес.      

Ще раз хочу наголосити і звернутись до батьків: з дітьми, звичайно, потрібно говорити. Ми дорослі, ми повинні дати дітям відчуття безпеки. Пояснюйте, заспокоюйте. Ніяких ризиків для наших дітей ми не бачимо. Все інше – це питання фахівців, це питання військових і тих підрозділів, які несуть за це відповідальність. Якщо є якісь питання, я готовий на них відповісти, але ще раз наголошую, що місто працює у нормальному, щоденному, буденному режимі, і всі служби працюють дуже чітко і злагоджено.

- 5 канал. Але от чому у деяких школах інструктаж був, а в деяких ні? Оскільки, як на мене, дітям краще показати, бо директор знає-не знає, а коли людина взагалі не розуміє, що відбувається, бо у неї не було навіть такої репетиції умовної, все таки важко в надзвичайній ситуації координувати всіх учнів.

- Дякую вам за запитання. Хороше запитання. Але хочу вам сказати, що репетиція не завжди повинна відбуватись просто для того, щоб це була репетиція. Діти в школах і той, хто має дітей, це чітко знає: вони добре реагують на ті рекомендації, які дають їм дорослі. Дорослі у випадку шкіл – це класні керівники, вчителі і директор. Тому ще раз хочу звернути увагу на те, що в Києві 425 шкіл, і такі репетиції, чи навчання, чи тренування відбуваються, просто в якихось школах вони відбувались на позаминулому тижні, в якихось – на цьому тижні, в якихось будуть відбуватись на наступному тижні. Це нормальний процес, який може відбуватись протягом усього року. Це не про паніку і не про загрозу військову, яка може бути, яка лунає з усіх інформаційних джерел. А це буденна, нормальна, відповідальна робота дорослих, яка здійснюється протягом усього року. Тому ми не говоримо про те, що 16 числа чи 17 числа, чи 25 числа буде якась загроза. Ми говоримо про те, що ми як дорослі готуємось і вчимо наших дітей, як діяти в позаштатних ситуаціях. Тому якщо ще не було навчання в когось, то воно буде найближчим часом. Прошу на це нормально реагувати. Це нормальний організаційний процес.

Я думаю, що важливо було б обговорити тему медицини. Про ситуацію, яка є у нас станом на сьогодні. І Ганна Вікторівна більш розлого зараз нам про це відповість.      

Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко:    

Усім доброго здоров’я. Хочу зазначити, що медична система Києва і України уже два роки перебуває в роботі у режимі надзвичайних ситуацій. Тому що два роки тому у нас розпочалася пандемія коронавірусу, і з тих пір наші заклади охорони здоров’я вже працюють у посиленому режимі.

Дійсно, як ви бачили сьогодні зранку Київ лідирує серед тих, хто захворів на ковід, але у нас наразі досить низький рівень госпіталізації, який становить приблизно 33% від усіх ліжкомісць, виділених для лікування саме коронавірусної інфекції. Досить хороший у нас, до речі, результат після вакцинації, адже сьогодні у нас у Києві вакциновано більше 75% дорослого населення. Тож ми можемо говорити про формування колективного імунітету в місті Києві. При високих цифрах захворювання люди хворіють у легкій формі, вони лікуються удома, і лише 30% потрапляють до закладів охорони здоров’я. Я б хотіла подякувати всім медикам міста Києва, тому що вони у надзвичайних умовах працюють уже два роки. Тому посилений режим у нас вже максимально відпрацьований, і наразі наші заклади охорони здоров’я забезпечені автономними джерелами електрики. Вони готові у разі такої ситуації до відключення енергозабезпечення та водопостачання. У такій ситуації вони будуть користуватися власними джерелами, аби медична допомога відбувалася безперебійно та у повному обсязі.

Наші лікарні забезпечені необхідною кількістю профільних ліжок для того, щоб надавати невідкладну медичну допомогу постраждалим, а також необхідним резервом лікарських засобів, виробів медичного призначення, донорської крові та паливно-мастильних матеріалів.

І у нас у місті Києві існує одна з найкращих систем екстреної медичної допомоги, яка включає в себе наш Центр екстреної медицини та медицини катастроф міста Києва. До цієї ж системи залучена наша Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, приймальні відділення лікарень, а також спеціалізовані кабінети невідкладної медичної допомоги у профільних медичних закладах.

Тому наразі Київ готовий до будь-яких екстрених ситуацій.

Саме наш Центр ЕМ та МК забезпечений резервом ліків мінімум на місяць, а саме центр медицини катастроф на два місяці. Запасів компонентів крові ми маємо зараз на тиждень. Тому, як ви бачите, ми маємо чіткий алгоритм дій. І ще на загал хотілося б сказати, що зараз усі ми відчуваємо тривогу. Усі ми живі люди, у нас є батьки, діти. Тривога – це нормальний фізичний стан, але ми маємо зберігати спокій. Найкращі поради лікарів на сьогодні: займатися своєю улюбленою справою, дбати про своїх рідних, займатися спортом, гуляти на свіжому повітрі. Будьте здорові. Бережіть себе та свої рідних! Слава Україні!

Валентин Мондриївський:

Я хотів би ще звернутися до наших педагогів-киян, вчителів і класних керівників. Я розумію важливість спілкування і з батьківськими колективами, і з дітками, адже ми як дорослі відповідаємо за їх безпеку і життя. Але просив би також зберігати спокій. Бо є деякі випадки, коли класні керівники рекомендують батькам збирати тривожні валізки для їхніх дітей, носити їх до школи, бути готовими.  Я просив би не робити ті кроки, які не передбачені інструкціями, які можуть створювати занепокоєння або паніку серед батьків.

Усі працюють на своїх місцях та виконують ті функції, які передбачені їхніми інструкціями. Будь ласка, якщо є якісь питання у батьків, пояснюйте їм, що такі інструкції готові, що кожен класний керівник і кожен директор знає, як діяти у тій чи іншій ситуації. Ми знаємо як діяти, ми впевнені у своїх можливостях і діях і чітко знаємо, як організувати безпечний освітній процес для наших діток.

І насамкінець про історію, яку вже кілька днів обговорюють, у Святошинському районі – про пожежу, яка сталася у гімназії східних мов. Хочу повідомити, що ми зараз максимально швидко збираємо інформацію і аналізуємо рішення, і моделюємо вартість відновлення цієї школи. І в найкоротші терміни ми почнемо її відбудову, щоб діти могли у якомога коротший термін повернутися у школу. Так сталося, що пожежа знищила більшість території закладу – 2 корпуси із 3. Ми зробимо все, щоб це була нова, затишна школа. На період, поки йде процес відновлення, знаходимо максимально комфортні умови для навчання дітей у школах або закладах, які є поряд.

Не хвилюйтеся, все буде добре. Ми любимо наше місто, нашу країну. Ми завжди робимо більше, ніж можемо, і впевнений, що ми впораємося із будь-якими викликами. Зі святом вас! І Слава Україні!

Запитання від ЗМІ:

– Чи розглядаєте ви можливість, щоб інструкцію, як діяти, надали батькам і вони дітям самі пояснили, або класні керівники могли б зробити такий інструктаж для батьків, а вони вже пояснили це дітям?

– Саме тому, що батьки стурбовані, ми звертаємося до батьків і заспокоюємо їх своїми рішеннями, своїми діями: не варто турбуватися, ми несемо відповідальність за наших дітей, батьків, і не тільки як батьки, а як класні керівники, вчителі і керівники закладів. Директори знають про ту модель поведінки, яка має у них бути в разі надзвичайної ситуації, і батькам також повідомлять про те, чи буде навчання і коли воно буде.

Завдання батьків – спокійно привести дитину до школи, а потім дитину зустріти або дочекатися вдома. У разі інших ситуацій батькам неодмінно повідомлять,  як діяти і де зустрічати своїх дітей.

Сподіваємося, що не буде такої потреби, але ми всі маємо бути до неї теоретично готові, і ми над цим працюємо, і є інструкції, як ми маємо діяти, у тому числі батьки, і їм обов’язково про це повідомлять.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]