Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 9 жовтня (+повний текст, відео)

09 жовтня 2020 року, 11:15

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у столичних лікарнях;

- скільки ліжок для лікування хворих на COVID-19 розгорнуто в столичних лікарнях;

- про звернення мера Києва до уряду;

- скільки шкіл та садків закриті на карантин в Києві;

- чому міська влада закликає робити щеплення від грипу.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас у прямому ефірі про ситуацію в столиці та дії міської влади.

Ситуація з розповсюдженням вірусу – тривожна. Без перебільшення. У столиці вперше така кількість хворих – 567 за минулу добу. 10 випадків – летальних. Усього від коронавірусу в Києві померли 463 людини.

Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні у столиці вже 26463. Серед тих, хто захворіли: 330 жінок віком від 18-ти до 95-ти років. Та 11 дівчаток від 6-ти до 17-ти років. 202 чоловіки віком від 19-ти до 83-ох рокiв. Та 24 хлопчики від одного року до 17-ти. Захворіли також 29 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 78 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за минулу добу 295 людей. Всього коронавірус подолали 9411 мешканців Києва. Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Деснянському районі – 115. В Оболонському – 83. Та в Дніпровському районі – 69 випадків.

Збільшується кількість хворих, які потребують госпіталізації. Сьогодні у стаціонарах столичних медзакладів лікуються 1675 хворих на коронавірус. Із них 36 дітей. 338 пацієнтів – у важкому стані. 527 отримують кисневу підтримку. 46 – під апаратами ШВЛ. Іще 140 пацієнтів перебувають у лікарнях із підозрою на коронавірус.  Пневмонію у столичних медзакладах лікують 574 хворих.

Підкреслю, що місто зробило і робить все можливе, аби медичну допомогу могли отримати всі хворі на коронавірус. Ми діємо на випередження. І поступово збільшували кількість ліжок для прийому хворих, яким потрібна госпіталізація. Сьогодні це понад 2,5 тисячі ліжок у 20-ти медзакладах столиці. Заповненість цих ліжок – вже понад 70%.

Із такою динамікою захворюваності місць у комунальних медзакладах уже дуже скоро не вистачатиме. Тому я звертаюся до Прем’єр-міністра і до міністра охорони здоров’я виконати задекларовані обіцянки. І надати ліжковий фонд і фахівців для лікування хворих на коронавірус у державних медустановах, розташованих у Києві.

Йдеться про заклади Національної академії медичних наук, МОЗу та відомчі медзаклади. Ці заклади, підкреслю, знаходяться у столиці. І не можуть залишатися осторонь та не надавати киянам необхідну допомогу.  

Ми маємо спільно протистояти пандемії. Бо влада на всіх рівнях повинна спільно протидіяти пандемії і захищати людей! А не перекладати відповідальність на когось. Немає наших-не наших лікарень. Є одне завдання – надавати допомогу всім хворим на COVID-19.  Система охорони здоров’я повинна працювати злагоджено і відповідально!  Також треба розуміти, що окрім хворих на коронавірус медзаклади столиці надають допомогу всім пацієнтам, які потребують стаціонарного лікування.

Наступне. Що стосується навчального процесу в Києві. На сьогодні в місті закриті на карантин 5 шкіл – через випадки захворювання серед вчителів. Три школи у Печерському районі, одна – в Оболонському і одна – у Подільському.

Збільшилась і кількість класів, що відправили на самоізоляцію через хворобу учнів. Сьогодні на дистанційному навчанні загалом 501 клас у 173-ох школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 454. Також хворіють 349 педагогів.

У дитячих садочках  теж спостерігається зростання захворюваності. Через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 62 групи у 53-ох садках. Два садочки зачинені на карантин. Наповненість дітей у дитсадках столиці – понад 57 відсотків.

  Також, через спалах коронавірусу, на дистанційне навчання повністю перевели Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Відповідний наказ підписав ректор закладу. Карантин в університеті триватиме до 23 жовтня.

 А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Питання від кількох ЗМІ: столиця, судячи з усього, поки стримує стрімке розповсюдження вірусу. Але, холодає. І зовсім скоро почнеться ще й сезонний пік захворюваності на грип та ГРВІ. Як місто готується до цього «сезону хвороб»?

Звісно, ми готуємося до цієї ситуації. І, щоб не отримати велику кількість хворих на ГРВІ, місто розробило покроковий план дій. Та, насамперед, хочу звернутися до всіх киян: цього року як ніколи необхідно зробити щеплення від грипу. Бо нескладно уявити, яку небезпеку можуть нести коронавірус та грип «об’єднавши зусилля», так би мовити.

 Щодо заходів. По-перше, як і у всі останні роки, в медзакладах будуть організовані пункти вакцинації. І мешканці столиці зможуть  відвідати визначені переліком заклади, безкоштовно пройти попередній огляд у лікаря і зробити щеплення, заплативши тільки за вакцину.

Наступне. Керівники комунальних медзакладів мають тримати на особистому контролі забезпечення медпрацівників необхідним запасом противірусних, лікувальних препаратів, антисептичних і дезінфікуючих засобів та засобів індивідуального захисту.

Комунальному підприємству «Фармація» доручено забезпечити підпорядковані аптеки достатньою кількістю противірусних і лікувальних засобів неспецифічної профілактики грипу і ГРВІ. А також засобів індивідуального захисту.

 Департаменту охорони здоров’я доручено організувати імунопрофілактику грипу в групах ризику. І проведення безкоштовних профілактичних щеплень медикам, що надають первинну та екстрену медичну допомогу. Та працівникам приймальних відділень закладів охорони здоров’я.

Я ще раз закликаю мешканців міста – зробіть щеплення! Дотримуйтеся заходів безпеки! Минулого року в Україні зареєстрували 71 летальний випадок через ускладнення від грипу. І жоден померлий не був вакцинований!

 Питання із соцмереж. Надія запитує. Ми бачимо, що справді, відколи ви очолюєте місто, багато парків та скверів відремонтували. Але цікавить ситуація із парком «Берковщина» неподалік Дніпра на Осокорках. Уже кілька місяців, як там вирубали частину дерев. Яка доля парку? Його забудують чи здійснять там благоустрій?

Київ – місто парків.  І, справді, за останніх кілька років ми зробили немало для оновлення зелених зон столиці. Відремонтували майже 380 парків та скверів. Тільки цього року – 50. 370 ділянок отримали статус зеленої зони. Відремонтували та збудували 30 фонтанів. Ми працюємо над тим, аби у киян було більше сучасних та комфортних місць для відпочинку.

 Щодо «Берковщини». Наразі там здійснюють підготовчі роботи з будівництва цього парку – з виходом на набережну. Про забудову парку не може бути й мови.

Сьогодні це не дуже придатна для комфортного відпочинку зелена зона. Тож цього року ми дали старт масштабним роботам у парку. Там облаштують набережну з виходом до води. Збудують амфітеатр на понтоні. З’являться і дитячі та спортивні майданчики з інклюзивними елементами. А також фонтан на центральній алеї.

Дякую вам за увагу!

І ще раз хочу наголосити: вірус – не міф. І розповсюджується він стрімко. Не робіть вигляду, що загрози немає. Дотримуйтеся правил, бо легковажність може коштувати дорого.

Міська влада сьогодні робить усе, щоб захистити здоров’я і життя киян. Допоможіть нам захистити вас!

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]