Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Опубліковано Річний звіт міста Києва з ключовими підсумковими показниками життєдіяльності міста за 2022 рік

04 серпня 2023 року, 13:01

Опубліковано Річний звіт міста Києва з ключовими соціально-економічними показниками життєдіяльності столиці за підсумками 2022 року. Видання складається з двох томів, де в цифрах і фактах зафіксовано те, чим і як жив Київ у рік незламної боротьби проти російської навали. Про це повідомляє Департамент економіки та інвестицій КМДА, який спільно з комунальною науково-дослідною установою «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» є упорядником щорічного видання.

Широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну, що почалось у лютому 2022 року та триває досі, спричинило суттєві зміни в усіх сферах життєдіяльності міста. Наслідком цього для економіки столиці стало скорочення сфер торгівлі, промисловості, будівництва, транспорту через значний відтік робочої сили та закриття підприємств у зв’язку з близькістю до територій активних бойових дій. Були зруйновані логістичні ланцюги, втрачено ринки збуту, зменшилась купівельна спроможність населення.

Напад рф призвів до масивного відтоку жителів з міста – 44% киян виїхали з міста. Проте протягом 2022 року було зафіксовано не тільки повернення киян, а й значне збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб. Наприкінці минулого року в Києві перебувало 369,9 тис. ВПО, з яких за минулий рік взято на облік 217,6 тис. осіб.

Через наслідки, спричинені війною, у 2022 році спостерігався спад внутрішнього регіонального продукту за рахунок скорочення обсягів промислового виробництва на 30,6%, обороту роздрібної торгівлі – на 31,3%, будівельної сфери – 72,8%, а також зовнішньоекономічної діяльності: експорт товарів скоротився на 31,7%, імпорт – на 29,1%.

Разом із тим Київ торік залишився лідером серед регіонів-експортерів. Обсяг експорту товарів становив 10,5 млрд дол. США – це майже чверть від усього експорту в Україні.

За даними Пенсійного фонду України, заробітна плата у грудні 2022 року становила понад 25,4 тис. грн, що вище за показник січня того ж року – 21,7 тис. грн. Також цей показник перевищує загальнодержавний у 1,9 рази – 13,4 тис. грн.

Через невизначеність загальної макроекономічної ситуації у країні та перестороги іноземних інвесторів щодо повторних бойових дій чи ракетних обстрілів Київ недоотримав значну долю інвестицій. 

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та введення воєнного стану діяльність київської влади у 2022 році була зосереджена на забезпеченні роботи критичної інфраструктури міста, його обороноздатності, організації допомоги Збройним Силам України і підрозділам територіальної оборони, недопущення гуманітарної катастрофи у столиці, відбудову зруйнованої житлової, соціальної та інженерно-транспортно інфраструктури через підступні атаки ворога.

Із початком повномасштабного вторгнення в місті було створено Гуманітарний штаб із представництвом у кожному районі міста. Штаб забезпечував містян та внутрішньо переміщених осіб предметами першої необхідності, засобами гігієни, продуктами харчування та медикаментами, а також надавав гуманітарну допомогу підрозділам сил оборони Києва. У 2022 році допомогу отримали 65 242 малозабезпечених мешканця столиці та 108 513 – переселенців. Медикам столиці передано 240 тонн медикаментів, близько 200 генераторів для об’єктів критичної інфраструктури столиці, ще близько 100 генераторів – військовим частинам. Гуманітарний штаб столиці отримав благодійну та гуманітарну допомогу від 130 міжнародних партнерів.

Електронна версія Річного звіту міста Києва за 2022 рік розміщена за посиланням: https://dei.kyivcity.gov.ua/content/richnyy-zvit-mkyieva.html.  

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]