Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Сім київських багатоповерхівок провели збори щодо укладення договорів на обслуговування систем газопостачання

31 серпня 2023 року, 15:12

У семи столичних багатоповерхівках провели загальнобудинкові збори, що стосувались питання укладення договорів на обслуговування будинкових газових мереж. Адже через неврегульованість чинного законодавства будинкові збори та відповідне рішення мешканців залишається єдиною підставою для укладення договору на обслуговування газових мереж та обладнання в будинку. Це критично важливо, враховуючи підвищений рівень небезпеки, яким супроводжується функціонування систем газопостачання. Про це під час оперативного штабу з представниками районів заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Петро Пантелеєв зауважив, що вирішальною є комунікація з людьми, надання їм вичерпної інформації та відповідей на цілком справедливі запитання.

«На жаль, і мешканці, і місто, і комунальні служби стали заручниками ситуації через прогалини в законодавстві. Відбулися глобальні законодавчі зміни, і досі триває розробка підзаконних актів на рівні Кабміну та НКРЕКП. У той же час, збільшується кількість житлових будинків, де не можна відновити газопостачання після аварійних та інших відключень через відсутність договорів на обслуговування будинкових газових мереж, а люди залишаються без життєво необхідних послуг», – наводить аргументи заступник голови КМДА.

Він наголосив, що вирішити цю проблему можна спільно з мешканцями, які можуть уповноважити управителя, обслуговуючу організацію, уповноважену особу тощо укласти угоду на обслуговування будинкових газових мереж.

Адже, відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання України, пуск газу в системи газопостачання виконується газорозподільним підприємством після укладання договору на технічне обслуговування, а також підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків за умови не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування.

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж відрізняється від обслуговування мереж водопостачання, водовідведення, опалення та інших. Мова йде про підвищений рівень небезпеки і серйозні ризики, що супроводжують процес експлуатації систем газопостачання.

Своєю чергою Закон України «Про житлово-комунальні послуги» визначає, що обслуговування будинкових газових мереж має здійснюватися на підставі договору, укладеного між співвласниками, тобто власниками квартир багатоквартирного будинку і виконавцем.

Виконавцем може бути будь-яка організація, яка має відповідні ліцензії та дозволи для роботи з газовими мережами.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]