Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

12 червня 2020 року, 9:36

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

- який показник тестування на коронавірус у Києві;

- чи поверне міська влада частину обмежень, і чого вони стосуватимуться;

- хто зможе не складати ЗНО;

- що відбувається на будівництві скандального ТРЦ на проспекті Леся Курбаса;

- про зміну умов пільгового проїзду в місті з 1 липня.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати про ситуацію в столиці. Новини, на жаль, – не оптимістичні. Кiлькiсть мешканців Києва, в яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збiльшилась на 95 людей. Серед них – 16 медиків. Одна людина померла.

На сьогодні в столиці вже 3766 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Серед тих, хто захворіли: 50 жінок віком від 20-ти до 83-ох рокiв. Чотири дівчинки – від немовляти менше одного місяця до 17 років.  36 чоловіків віком від 24-ох до 68-ми рокiв. Та п’ятеро хлопчиків – від одного року до 13-ти.

До медзакладів столиці госпіталізували 13 пацієнтів. Інші – на самоізоляції лікуються, під контролем лікарів. Одужали за минулу добу 79 людей. Усього коронавірус подолали 1132 мешканця Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Деснянському районі – 24. У Дарницькому – 23. Та в Оболонському районі – 11 випадків. 

Зазначу, що ми збільшили кількість тестувань на COVID-19. І не тому, що раніше не було тест-систем. А тому, що все більше людей звертаються до медиків із симптомами коронавірусу та запаленням легенів.

Тільки «Київський лабораторний центр МОЗ України» зробив майже 35 тисяч досліджень ПЛР-тестів. Також такі дослідження роблять ще в 4 комунальних медзакладах столиці. Та у приватних клініках і державних медичних установах. Зокрема, мобільні бригади медиків від початку роботи відібрали майже 21 тисячу зразків біоматеріалу для дослідження.

Показник тестування в столиці  сьогодні – найвищий в Україні і становить понад 72 тести на 100 тисяч мешканців міста. Хочу підкреслити, якщо інший показник – щодо захворюваності – сягне в місті  24 хворих на 100 тисяч людей, Київ буде змушений повернути частину обмежень. Сьогодні цей показник становить 16 людей на 100 тисяч населення.

Відновлення обмежень стосуватиметься, перш за все, місць великого скупчення людей. Роботи великих магазинів і торгових центрів, ринків, дитячих садків та інших установ, де існує велика ймовірність зараження.

Я також звертаюся до правоохоронних органів більш суворо контролювати дотримання карантинних обмежень та безпеки організаціями, підприємствами та громадянами. Бо багато людей не дотримуються навіть елементарних правил. Не носять маски, не тримають дистанцію. Усіляко ігнорують загрозу. А потім будуть питати, а що ви зробили, аби ситуація не погіршувалася!

Наступне. Як я говорив, місто ухвалило рішення про необов’язкове складання ЗНО для тих випускників, які не збираються цього року вступати до вищих навчальних закладів України. Підкреслю, столична влада має право ухвалювати таке рішення. І керуємося ми виключно тим, що піклуємося про здоров’я та безпеку наших дітей та освітян. Бо епідеміологічна ситуація наразі складна. І це повинні зрозуміти і в Міністерстві освіти.

Нагадаю, минулого тижня коронавірус виявили в директора столичної школи № 197 у Святошинському районі. Хвору госпіталізували до лікарні. Стан здоров’я жінки – середньої тяжкості. У її чоловіка виявили запалення легень. Госпіталізовані також її син та бабуся. Встановили, що директор контактувала з майже сотнею працівників своєї школи, кількома працівниками управління освіти району та з керівниками п’яти шкіл.

 Також серед контактних осіб виявили 52 учнів 11-их класів, які працювали в консультативних групах з підготовки до ЗНО. Та 15 батьків майбутніх першокласників. До пробного ЗНО, що відбудеться 15 та 17 червня, із цих учнів будуть допущені тільки ті, у яких ПЛР-тести будуть негативні. Тестування проведуть уже цієї неділі. Зроблять його й іншим контактним особам. 

 Усіх, хто контактував із директором школи № 197, відправили на самоізоляцію. У приміщенні школи здійснюють посилену дезінфекцію. У трьох із п’яти шкіл, з керівниками яких контактувала хвора, планують провести зовнішнє незалежне оцінювання.

 Також цього тижня коронавірус виявили у вчителя школи № 253 та вчителя гімназії № 154 у Святошинському районі міста. Наразі встановлюють осіб, які спілкувалися з цими вчителями. Усіх відправляють на самоізоляцію і зроблять  тести.

Як бачите, ситуація непроста. І я переконаний, щоб не ризикувати і не наражати на небезпеку випускників, рішення про необов’язковість складання ЗНО – правильне і виважене.

А зараз я хотів би відповісти на запитання, що надходять до нас від засобів масової інформації.

Питання від багатьох ЗМІ. Як місто реагує на будівництво нового ТРЦ на проспекті Леся Курбаса? Там, де забудовник звів частину споруди на проїжджій частині? 

 Як тільки з’явилася інформація про це, місто одразу направило туди комісію з перевіркою. Працівники ШЕУ Святошинського району виявили порушення меж будівництва. Тому керівництво комунальної корпорації «Київавтодор» звернулось до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, прокуратури столиці та поліції щодо реагування на правопорушення.  

 Зокрема, комісія встановила, що в результаті дій забудовника порушені межі будівництва та пошкоджена проїжджа частина. Бо в дорожнє покриття встановлена монолітна залізобетонна опора. Замовник будівництва не отримував та й не міг отримати погодження будувати щось на дорозі! Це взагалі абсурд. До того ж, фахівців «Київавтодору» спочатку не допустили на об’єкт для огляду й оцінки нанесених місту збитків.

І забудовник спочатку відмовлявся прибрати конструкцію. Але після деяких аргументів щодо «перспектив» місто змусило забудовника погодитися. І прибрати цей витвір будівельного «креативу» з дороги. Власним коштом.

Вчора під вечір забудовник розпочав роботи з демонтажу конструкції з проїжджої частини дороги. І також відновить там усю інфраструктуру, що була пошкоджена. Зауважу, що земельну ділянку для зведення цього ТРЦ Київрада виділила в 2010 році.   

А зараз коротке відео про те, що відбувалося вчора на об’єкті.

ВІДЕО

Наступне питання з соціальних мереж. Із першого липня в Києві змінюють умови пільгового проїзду. Хто і як зможе скористуватися пільгами? 

 Із 1 липня цього року столиця вимушено змінює умови надання пільгового проїзду. Проїзд пільгових категорій громадян, які не зареєстровані в Києві, але мають право пільгового проїзду міським громадським транспортом, буде здійснюватися на загальних підставах за умови реєстрації електронного квитка.

 Відшкодування ж витрат на проїзд здійснюватимуть органи соціального захисту населення за місцем реєстрації людини.

Тому пасажири, які користуються пільгами на проїзд і не зареєстровані в Києві, для проїзду у громадському транспорті столиці мають:

  • придбати квиток у будь-який зручний спосіб;
  • скористатися ним у громадському транспорті;
  • зберегти квиток (у разі придбання паперового QR-квитка). Або чек за сплату проїзду чи банківську виписку – при сплаті банківською картою;
  • звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації для компенсації витрат на проїзд.

Хотів би ще раз наголосити: такі кроки є вимушеними та викликані тим, що послуги з пільгового проїзду осіб, які не зареєстровані в Києві, столичним перевізникам з державного бюджету не компенсують.

Місто неодноразово зверталося до уряду врегулювати питання компенсації плати комунальним перевізникам за проїзд пільгових категорій, визначених державою. Крім того, ми зверталися до обласних, міських, селищних та сільських рад з проханням вирішити питання компенсації  за проїзд представників їх громад, що мають пільги.

Пасажири ж, які мають пільги і зареєстровані в Києві, і надалі користуватимуться громадським транспортом за рахунок міського бюджету. За  карткою киянина. Оформити її можна в будь-якому відділенні «Ощадбанку».

Будь-ласка, бережіть себе та тих, хто поруч! Гарного дня!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]