Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: СБУ має дати оцінку діям голів районів столиці, спрямованим на руйнування системи управління містом

08 червня 2023 року, 11:20

Служба безпеки України має дати оцінку діям голів райдержадміністрацій столиці, спрямованим на руйнування системи управління містом. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив на початку позачергової сесії Київради.

«Я звернувся 1 червня до Президента та уряду щодо відсторонення голови Деснянського району на період розслідування трагедії, коли в цьому районі загинули люди біля укриття. Бо призначає глав РДА Президент, за поданням уряду. І що відбулося за минулий з трагедії тиждень? Пан Ратніков став кліпмейкером. Знімає відеозвернення. І вже ситуація пішла далі. У політичну площину. Глави районів заявили про наміри фактично зруйнувати систему управління містом. І це у військовий час! Переконаний: Служба безпеки України має дати оцінку таким діям. І ми чекаємо реакції від СБУ», – наголосив Віталій Кличко.

Він зазначив, що сьогодні мера фактично позбавляють важелів в управлінні містом, його життєзабезпеченні. А райони, фактично, перетворили на окремі князівства. Також створена військова адміністрація.

«Тобто ситуація така, що повноваження в одних, а відповідальність тільки на мері міста. В результаті цього ми вже бачимо ознаки розбалансування влади і внесення хаосу в управління столицею. Тому сьогодні ми розглянемо, зокрема, звернення до Президента, парламенту та уряду – про повернення міському голові права подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районів міста Києва. Бо зміни до порядку їх призначення, підкреслю, були внесені за 2 дні до початку повномасштабного вторгнення. У цьому ж зверненні – вимоги дотримуватися Конституційних гарантій прав місцевого самоврядування», – заявив Віталій Кличко.

Він зауважив, що виконавчий орган Київради має очолювати обраний міський голова, як це є за законом про столицю і рішенням Конституційного Суду 2001 року.

«Адже 90 відсотків повноважень міської адміністрації – це повноваження органів місцевого самоврядування. І тільки міська рада має право контролювати виконання цих повноважень. Вони не можуть бути делеговані іншим органами влади», – наголосив Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]