Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

За рік роботи Центру стресостійкості понад 6500 фахівців та фахівчинь пройшли навчання, спрямовані на психологічну підтримку та протидію вигоранню (+фото)

06 квітня 2024 року, 18:33

За рік роботи столичного Центру стресостійкості понад 6500 фахівців та фахівчинь медичної, соціальної, освітньої, психологічної, правоохоронної та інженерно-технічної сфер пройшли навчання, спрямовані на психологічну підтримку та протидію вигоранню. Результати першого року роботи Центру стресостійкості обговорили під час круглого столу з теми: «Стійкість та ментальне здоров’я: виклики, рішення, партнерства 2023-2024».

До заходу долучились представники КМДА, Посольства Ізраїлю в Україні, Ізраїльської Коаліції Травми, органів місцевого самоврядування Черкас, Центру стресостійкості Тернополя, підприємств, працівники яких пройшли навчання у Центрі стресостійкості Києва, а також співробітники Центру. Про це розповіла заступниця голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда.

«Центр стресостійкості Києва офіційно відкрився рік тому. Це стало закономірним розвитком проєкту, який з початку повномасштабного вторгнення на волонтерських засадах організували фахівці Управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА та Міського центру дитини. У березні 2022 року у Києві працювала мобільна група із 20-ти психологів. Потім 28 психологів пройшли стажування за програмами Ізраїльської Коаліції Травми. З квітня 2023 року вони вже надавали допомогу тим, хто потім підтримував мешканців столиці, адже неможливо допомогти комусь, не маючи власного внутрішнього ресурсу. Ми були першим містом, хто запустив подібний проєкт, і відкрили двері для спеціалістів з інших регіонів, які також зіштовхуються з вигоранням та потребою в психологічній підтримці. А сьогодні вже й наші фахівці беруть на озброєння досвід колег. Війна створила величезну потребу в психологічній підтримці – від першої психологічної допомоги до комплексного психологічного супроводу. І вона не зникне навіть після Перемоги. Тому наше спільне завдання – зламати стереотип про те, що ментальне здоров’я – другорядна річ», – зазначила Марина Хонда. 

Також Управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики КМДА представило результати порівняльного аналізу психоемоційного стану фахівців структурних підрозділів КМДА, комунальних підприємств та бюджетних установ. Дослідження провели методом інтерактивного онлайн-опитування респондентів за розробленою фахівцями Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України анкетою. Участь протягом березня-квітня 2024 року взяли 2900 людей, віком від 18 до 75 років (83,1% жінок та 16,9% чоловіків).

Так, відповіді на запитання «Що саме змінилося у житті?» розподілились наступним чином. Найбільший відсоток склав показник неможливості планувати життя – 59,3% та відчуття тривоги/небезпеки – 63,2%. Суттєве зменшення доходів обрали 39,4% респондентів, менше часу для відпочинку – 34,6% опитуваних, збільшився обсяг роботи та навантаження – 37,9%.

За самооцінкою емоційного стану найбільший показник – відчуття втоми та виснаження (56%), постійний стрес і тривожність (29,8%), гнів та роздратування (18,8%), страх (19,2%).

У запитанні про те, до кого звертаються за підтримкою, переважна більшість респондентів обрали рідних – 70,8%. Показник звернень до друзів – 42%, до дітей – 19,6 %, до медичних працівників – 7,7%.

На запитання «Чи зверталися Ви до психолога?», позитивну відповідь надали 8,9% респондентів. Готовність звертатися до спеціаліста у 2024 році виявили 28% опитуваних, що більше за показник 2023 року на 7%.

На уточнювальне запитання, чому не готові звертатися до психолога, відповіді були наступними: намагаються самостійно впоратися – 65%, не хочуть ні з ким ділитися своїми переживаннями – 14%, послуги психолога занадто дорогі – 11,1%, впевнені, що це не допоможе, – 4,4%, не знають, куди звертатися, – 7,2%.

Відповідаючи на запитання – «Що допомагає впоратися зі стресом?», 62,4% обрали спілкування з рідними та друзями, 39,2% – роботу, 38,3% – віру в Перемогу, 6,3%– волонтерство, 11,8 % – донати.

Центр стресостійкості розташований за адресою: вул. Басейна, 1/2. 

Довідково.

Центр стресостійкості ‒ це міжнародна тренінгова платформа психоедукації та психологічної підтримки.

Основні напрями роботи Центру стресостійкості:

  • підготовка тренерів із психоедукації фахівців першої контактної лінії;
  • проведення групових тренінгів, семінарів, майстер-класів для фахівців критичної інфраструктури міста для розвитку навичок соціально-психологічної допомоги;
  • впровадження супервізійного процесу в діяльність соціальних служб і проведення групових супервізій для фахівців першої лінії;
  • проведення індивідуальних психологічних, супервізійних, кар’єрних, коучингових консультацій для фахівців першої лінії;
  • залучення до співпраці з центром фахівців – психологів, психотерапевтів, супервізорів, науковців;
  • залучення до співпраці науковців та проведення досліджень щодо психоемоційного стану киян;
  • залучення до співпраці донорів та  громадських організацій, які працюють у місті Києві у сфері психоедукації.

Створення Центру стресостійкості Києва стало результатом партнерської співпраці КМДА, Посольства Канади в Україні, Ізраїльської коаліції травми (ІТС), Фонду Народонаселення ООН в Україні, ГО «Новий соціальний вектор» та  ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]