Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Прийнята Київрадою Схема теплопостачання міста Києва – це можливість залучити міжнародні інвестиції в реконструкцію теплоенергетичного комплексу – Петро Пантелеєв

17 лютого 2023 року, 15:00

Схема теплопостачання міста Києва є своєрідним дороговказом для комплексної реновації, дає зелене світло для перемовин із міжнародними організаціями щодо залучення коштів – як на першочергове відновлення пошкодженої інфраструктури, так і на подальшу модернізацію системи теплопостачання. Про це в інтерв’ю виданню «Вечірній Київ» заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

На пленарному засіданні 9 лютого Київрада ухвалила Схему теплопостачання м. Києва до 2030 року, розроблену із урахуванням сучасних європейських вимог та стандартів, а до роботи над ним залучались міжнародні експерти.

«Для ворога об’єкти енергетичної системи є пріоритетними цілями і ракетні атаки спрямовані на них. Значна частина мереж та обладнання потребує ремонту й відновлення. І ці роботи будуть відображені у Схемі, але вже з урахуванням європейських стандартів та вимог безпеки, враховуючи досвід воєнної агресії… Великий комплекс заходів передбачений для підвищення надійності системи. Адже її зношеність колосальна – на деяких об'єктах сягає 80%. Навіть, попри те, що місто вже замінило велику кількість тепломереж – понад 400 км за три роки, роботи у цьому плані дуже багато. У рамках Схеми теплопостачання у столиці ми продовжимо масштабне перекладення аварійних ділянок теплових мереж, забезпечити заміну мереж з обмеженою пропускною здатністю та усунути понаднормативний тиск теплоносія в мережах. Схема передбачає й автоматизацію та диспетчеризацію виробничих процесів і системи обліку теплової енергії» – прокоментував Петро Пантелеєв.

Але найголовніша, на його думку мета схеми теплопостачання – досягнення високих стандартів надання послуг для мешканців столиці, мінімізація аварій та перебоїв у наданні послуг.

Він нагадав, що теплоенергетична системи столиці будувалася ще за радянських часів, в основному в середині минулого століття. Тобто десятки років серйозних робіт, пов’язаних з оновленням тепломереж та об’єктів теплопостачання, не проводили.

«Попри скепсис багатьох, у 2018 році місто зробило кардинальний крок – повернуло теплоенергетичний комплекс Києва в управління міста, щоб розпочати масштабне оновлення. До цього він 17 років перебував в управлінні приватної компанії «Київенерго». Сьогодні система централізованого теплопостачання Києва входить до трійки найбільших у Європі. Комплекс налічує понад 2,7 тисячі кілометрів тепломереж, ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, сміттєспалювальний завод «Енергія», майже 200 станцій теплопостачання та котелень. Все це необхідно модернізувати і приводити до стандартів європейських директив. Виконувати роботи потрібно за чітко розробленим планом. На сьогодні цим планом є Схема теплопостачання, яку розробили науковці та міжнародні експерти на замовлення КМДА й ухвалила Київрада», – сказав Петро Пантелеєв.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]