Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Тема домашнього насильства перестає бути закритою: із початку року зафіксовано понад 6 тис. звернень – Марина Хонда (+фото)

12 березня 2020 року, 10:53

З початку року в Києві зафіксовано 6 046 звернень щодо домашнього насильства. Ця цифра вже майже досягла показника за увесь минулий рік. Але йдеться не про збільшення випадків насильства, а про те, що ця тема перестає бути закритою у суспільстві. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда під час засідання координаційної ради з питань запобігання насильству в сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми.

«Минулого року ми почали активну кампанію із протидії домашньому насильству. За цей час зроблено досить багато: створено «телефон довіри» за номерами 15-00 та 272-15-00, підписано меморандум із Фондом народонаселення ООН, розвернули активну інформаційну роботу. За рік створені і почали працювати 10 координаційних рад за участю правоохоронців, Служби у справах дітей, Центру роботи з жінками, районних адміністрації; започатковано щоденний  моніторинг  звернень громадян щодо насильства. Найближчим часом буде введено в дію кімнату кризового реагування. Про насильство перестали мовчати, і вже з початку року зафіксовано понад шість тисяч звернень», – зазначила Марина Хонда.

Проте, за  її словами, залишаються прогалини в координації роботи різних служб та проблема в тому, що велика кількість судових проваджень закрито через відсутність складу злочину – з 661 провадження 33% закрито за відсутністю складу злочину. Це пов’язано з тим, що протоколи складаються неякісно, і немає відповідного контролю за адміністративними арештами. Аби запобігти цьому, було вирішено ввести до складу координаційних рад у районах представників судів.

«Крім того, затверджено перелік видів громадських робіт, які можна застосовувати як покарання для кривдників. До переліку увійшли 11 видів робіт на 24 підприємствах, відомствах та установах. Це дасть змогу карати кривдників без обмеження волі», – додала Марина Хонда.

За результатами засідання ради вирішили відпрацювати порядок інформування відповідальних осіб про виїзди мобільних груп поліції; відпрацювати алгоритм взаємодії щодо екстреного поселення осіб у кімнати кризового реагування; відпрацювати алгоритм взаємодії щодо направлення кривдників на проходження корекційних програм та їх контролю; забезпечити спеціалізоване навчання фахівців. Крім того, до вересня 2020 року доручено розробити концепцію міської цільової програми «Запобігання та протидія домашньому насильству».

Засідання координаційної ради з питань запобігання насильству в сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]