Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У Києві залучили понад 100 мільйонів інвестицій в енергоефективні проекти в дитячих садках та школах у рамках ЕСКО-договорів (+фото)

17 грудня 2021 року, 14:20

У Києві укладено 114 ЕСКО-договорів, у рамках яких виконані енергоефективні роботи в дитячих садочках, школах та ліцеях на загальну суму понад 100 млн грн. За даними прогнозованої економії, заклади, а значить і міський бюджет, щороку економитимуть 15-20 млн грн енергоносіїв. Середній строк дії договору 5-7 років, залежно від технічного стану будівлі. Про це сьогодні повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, відвідавши гімназію № 261 на вулиці Архітектора Вербицького, 7 (Дарницький район).

Будівля гімназії збудована 35 років тому і налічує 40 класів, де навчається майже тисяча учнів. Усередині 2000-х років тут встановлено обладнання теплового пункту та приладу обліку тепла. За 2018-2020 роки за кошти міського бюджету в гімназії провели ремонт та утеплення фасаду і покрівлі, замінили вікна на металопластикові. Також у 2018 році укладено енергосервісний договір.

«Енергосервісний контракт або договір (ЕСКО) – це контракт, за яким інвестор  вкладає свої кошти в енергозбереження будівель, у нашому випадку шкіл, садочків чи лікарень. Після проведення енергоефективних заходів ми досягаємо економії споживання енергоносіїв, за рахунок чого енергосервісна компанія повертає інвестиції, а заклад отримує беззаперечну вигоду – зниження затрат на комунальні послуги і проведений ремонт. Гімназія № 261 – це приклад ефективної синергії фінансових ресурсів: коштів міського бюджету та приватних інвестицій через ЕСКО-договори. Економія навчального закладу на споживанні енергоносіїв становить близько 40%. Такі проекти особливо цінні на тлі енергетичної кризи в країні та стрімкого зростання в ціні природного газу. Зменшуємо споживання теплової енергії – зменшуємо споживання газу, а значить  – економимо», – зазначив заступник голови КМДА.

За словами Петра Пантелеєва, місто буде моніторити результати впровадження технічних заходів, бо вони є запорукою раціонального використання енергоресурсів, суттєвої економії для міського бюджету і підвищують комфорт будівель.

«Цю практику енергоефективних договорів ми будемо тиражувати. На сьогодні ми маємо 114 таких контрактів (об’єктів). Проінвестовано інвесторами вже 100 млн грн у дану програму. Це найбільші показники серед регіонів України, і відповідно маємо економію в дитячих садках та школах близько 15-20 млн на рік. Обсяги залежать від тарифу на тепло, який для бюджетної сфери знову ж таки підвищився», – сказав він.

 

Енергоефективність у гімназії в Дарницькому районі: роботи у рамках енергосервісного контракту

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]