Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Залучення допомоги від іноземних партнерів і повоєнне відновлення Києва: затверджено програму зміцнення і розвитку міжнародних зв’язків на 2024-2025 роки

07 грудня 2023 року, 17:57

Київрада затвердила Міську цільову програму зміцнення і розвитку міжнародних зв’язків на 2024-2025 роки, яку сформовано відповідно до викликів, спричинених повномасштабним вторгненням російської федерації в Україну. Про це повідомив керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.

За його словами, міжнародні зв’язки відіграють важливу роль у відновленні столиці, адже забезпечують доступ до необхідних ресурсів, технологій і досліджень.

«Великий внесок у розвиток партнерських відносин зробили представники депутатського корпусу та особисто Київський міський голова. До прикладу, його домовленості про надання гуманітарної допомоги Києву відіграли визначну роль для міста. Так, із перших днів повномасштабного вторгнення столиця отримувала від іноземних партнерів транспорт, генератори, харчування, засоби гігієни, медичні препарати та інше. І сьогодні Віталій Кличко продовжує вести перемовини щодо допомоги Києву та Україні», – зазначив Дмитро Загуменний.

Відповідаючи на питання депутатів щодо коштів, які витрачаються з бюджету міста на поїздки міського голови, Дмитро Загуменний наголосив, що з моменту обрання на посаду Віталій Кличко всі свої закордонні відрядження здійснює власним коштом».

Керівник апарату КМДА подякував депутатам за підтримку та розповів, що прийнята сьогодні Програма передбачає поглиблення співпраці з існуючими іноземними партнерами та пошук нових на міжнародній арені для реалізації спільних проєктів повоєнного відновлення і обміну досвідом. Зокрема, передбачено залучення міжнародної допомоги у формі експертизи, грошових коштів і матеріальних ресурсів.

«Рекордні обсяги збитків і втрат від повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну зумовили потребу в пошуку ресурсів для післявоєнного відновлення Києва. Взаємодія з міжнародними організаціями та гуманітарними установами дає змогу залучати фінансову допомогу для підтримки критичної інфраструктури міста та підвищення готовності міських служб до надзвичайних ситуацій», – наголосив керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.

Так, заплановано залучення міжнародних партнерів і позабюджетних ресурсів (ґрантових коштів, гуманітарної та донорської допомоги тощо) для відновлення Києва під час воєнного стану та після його завершення; залучення міжнародного досвіду відновлення міст, постраждалих внаслідок дії несприятливих обставин (стихійного лиха, техногенних катастроф, ракетних обстрілів тощо); роботу з міжнародними партнерами для отримання гуманітарної допомоги для міста.

Окрема увага приділена безпосередній участі жінок і чоловіків, громадських організацій у процесах міжнародної «народної дипломатії», скороченню ґендерних розривів у представництві жінок у відрядженнях та офіційних візитах за кордон.

«Місцеві громади під час тривалої збройної агресії рф несуть основний тягар забезпечення безперебійної роботи системи підтримки життя громадян – лікарень, шкіл, міського транспорту тощо. Саме місцеві громади забезпечують терміновий ремонт осель та інфраструктурних об’єктів, постраждалих від обстрілів, ремонт укриттів, допомогу ВПО, ветеранам і сім’ям військових. І програма сприятиме не лише залученню додаткової міжнародної допомоги для відновлення та подальшого розвитку Києва, а й отриманню аналітичних даних, передового світового досвіду сталого функціонування та розвитку всіх сфер життєдіяльності міста», – поінформував Дмитро Загуменний.

Для реалізації пріоритетних проєктів відновлення та розвитку Києва передбачається його представлення в міжнародних заходах і подіях: на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, в Мюнхенській конференції з безпеки, на міжнародних форумах із відновлення України тощо.

Залучатиметься широке коло очільників муніципалітетів іноземних держав у галузевих міжнародних заходах (форумах, конференціях, зустрічах тощо), які організовуються Київрадою та структурними підрозділами КМДА з питань повоєнного відновлення та реформування міського господарства. Зокрема заплановано візити до Києва очільників Лісабона, Варшави, Брюсселю, Тампере, Загреба, Риги. Також очікується підписання угод про співпрацю між Києвом та містами Нью-Йорк, Загреб, Валлетта, Рига, Софія.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]