Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Місто впроваджує пілотний проєкт соціальної реабілітації Захисників у період лікування в медзакладах із застосуванням анімалотерапії – Марина Хонда (+фото)

30 березня 2023 року, 14:28

Місто впроваджує пілотний проєкт із соціальної реабілітації Захисників у період лікування в медзакладах. Реабілітологи працюють із пацієнтами у перервах між медичними процедурами, що дає подвійний ефект лікуванню. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«Людині, яка потрапляє на медичну реабілітацію, дуже важко відкритися. Особливо, якщо вона була в полоні, або розуміє, що далі піде воювати. Сам факт того, що війна продовжується, змушує людей закриватися. Тож тільки медичне лікування не вирішує основної проблеми її внутрішнього стану. А так людина одразу отримує медичну послугу і безкоштовну соціальну реабілітацію. І в цьому плюс, який дає подвійний ефект лікуванню», –  зазначила Марина Хонда. 

Вона розповіла, що для втілення проєкту в одному із закладів, який опікується реабілітацією військових, розмістили частину міського центру соціальної, професійної та трудової реабілітації людей з інвалідністю. Фахівці використовують перевірені доказові інструменти: арттерапію (різні види мистецтв), буктерапію (читання та обговорення книг), анімалотерапію (спілкування із тваринами), ігротерапію.

«Я була здивована, наскільки спілкування з тваринами може розслабити людину та дати можливість психологам з нею працювати. Як говорять фахівці, приблизно через два тижні анімалотерапії люди починають відкриватися, бо найбільша проблема, особливо тих, хто був у полоні, – це тактильність. Люди не готові комунікувати і дозволяти, щоб до них доторкнулися, і саме спілкування з тваринами їх соціалізує», – розповіла Марина Хонда.

Вона додала, що тварин Захисникам спеціально привозять із Київського зоопарку щотижня. Це шиншили, кролики, морські свинки, черепахи – усі тварини під постійним ветконтролем та з необхідними щепленнями.

Нагадаємо, Київрада затвердила міську програму «Підтримка киян – захисників та захисниць України». Програма, зокрема, передбачає комплексний підхід до реабілітації та реінтеграції ветеранів.

Соціальна реабілітація Захисників

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]