Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Придбання насосного обладнання «Київводоканал» виконав без порушень та відповідно до встановленої законом процедури

24 лютого 2023 року, 16:07

Насосне обладнання ПрАТ «АК «Київводоканалу» у 2019 році придбане відповідно до встановленої законом процедури в системі державних закупівель Prozorro, встановлене на об’єктах життєзабезпечення. Законність та відповідність проведеної закупівлі державним нормам підтверджує Державна аудиторська служба України. Зараз це обладнання в умовах ворожих обстрілів та пошкоджень інфраструктури допомагає забезпечити постачання питної води у столиці.

Про це повідомляє «Київводоканал» у відповідь на опубліковану інформацію, що Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно двох посадовців «Київводоканалу» та керівника підрядної організації за фактом привласнення бюджетних коштів під час закупки насосів.

У лютому 2022 року СУ ГУ Національної поліції в м. Києві інформувала про висунення підозри працівникам «Київводоканалу» за закупку начебто неіснуючих насосів у кількості 16 штук. Такі висновки правоохоронці зробили, керуючись тією логікою, що в ході обшуку вони не знайшли ці насоси на складах ПрАТ «АК «Київводоканал». Зауважимо, що вказані насоси були куплені за 2 роки до проведення слідчих дій та були встановлені на водопровідних об’єктах підприємства для використання в роботі, про що правоохоронців поінформували письмовим листом. Тож, маючи цю інформацію, шукати їх на складі підприємства і, тим більше, мотивувати цим підозру – щонайменше дивно.

Ще до вручення першої підозри у лютому минулого року підприємство надало письмові підтвердження реального існування цих насосів та фото і відеоматеріали. Запрошення «Київводоканалу» приїхати і переконатися в їх наявності ще в лютому минулого року були проігноровані правоохоронцями. Натомість вони вручили підозри працівникам «Київводоканалу», що дає підстави сумніватись в неупередженості та прозорості ведення справи.

Майже цілий рік правоохоронці ніяк не реагували на запрошення «Київводоканалу» взяти участь у спільному огляді всіх насосів у місцях їх експлуатації. Це було зроблено лише в листопаді 2022 року, а процес – висвітлений на сайті «Київводоканалу» та у ЗМІ. При цьому в умовах воєнного стану, постійних загроз обстрілів і відключення електроенергії, «Київводоканал» зупинив діючі водопровідні об’єкти, щоб дістати глибинні насоси. Правоохоронцям була надана можливість переконатись, що обладнання відповідає всім технічним характеристикам, за якими здійснювали закупівлі, а залучені експерти мали змогу провести відповідні технічні експертизи.

Однак, коли підтвердилась необгрунтованість звинувачень у закупівлі неіснуючого обладнання, працівникам підприємства висунули підозру в завищеній ціні закупівлі і привласнені коштів. Нагадуємо, закупівля проводилась за процедурою відкритих торгів у системі Prozorro у встановленому Законом України порядку. Ці закупівлі регулярно моніторить Державна аудиторська служба України на предмет дотримання законності та правильності проведення торгів і жодних зауважень до процедури цієї закупівлі при моніторингу не надано.

«Київводоканал» та майже 7 тисяч його працівників щодня попри небезпеку війни виконують свою роботу, забезпечуючи киян життєво необхідними послугами. Необгрунтовані підозри, обвинувачення та масові виклики співробітників на допити, які останнім часом різко почастішали, відволікають працівників критичної інфраструктури від їх прямих обов’язків та створюють психологічний тиск. Це може напряму вплинути на роботу підприємства та на стабільність водопостачання міста. Працівники «Київводоканалу» розраховують на об’єктивне та неупереджене розслідування, а не чергову спробу дискредитувати міське підприємство.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]